Меню

Ryanair полети от Билунд до Тузла

Покажи филтри

Тузла

 • Обща информация

  Официален език: Босненски, сръбски, хърватски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Босненска конвертируема марка (BAM)

 • Храмове

  Освен многото красиви джамии в Тузла има и православна църква, която е останала непокътната през времето. Францисканският манастир в града все още е много активен, католическата общност в Тузла е сравнително голяма. Извън градчето в село Бреска има 200-годишна католическа църква.

 • Езерото Паноника

  Тъй като градът е далеч от морето, а наблизо не минава голяма река, местните власти намират решение в създаването на изкуствени езера. Езерото Паноника, създадено в близост до солните мини в центъра на града е посетено от повече от 100 000 души за по-малко от два месеца, след като е открито за първи път.

 • Идеи за разходка

  Около Тузла има няколко атрактивни места за пикник: местността Илинчица, езерото Модрак с плажове, ресторанти и хотел, планината Konjuh е най-добрият избор за разходка.

Забележителности на Тузла

Разположен на югоизточните склонове на планината Мажевица, град Тузла заема централната част на североизточна Босна. Селището винаги е било тясно свързано със солните си находища. Най-старите писмени записи, оставени от древните гърци доказват, че дори те са знаели за солта в региона. Самото си име получава много по-късно от турската дума Tuz, което означава сол. С пристигането на османците през 1460 г. производството на сол нараства петкратно и населеното място придобива голямо значение. С въвеждането на съвременните занаяти, Тузла се превръща в административен център на санджак "Зворник" и се превръща във важен комуникационен център в североизточна Босна.

Много сгради от османско време остават в Тузла. Джамията на Turalibeg, с типично камененно минаре е построена през 16-ти век и все още е здрава. По-късно австро-унгарците въвеждат по-съвременни методи за използване на сол и въглища, а Тузла стана неразделна част от икономиката на империята. През последните години се полагат много усилия за съживяване на района. Това, което е останало от Стария град все още е очарователно и докато се разхождате из него, не може да си представите индустриалната зона в края на града.

Тузла е университетски и образователен център, затова има много кафенета и клубове, които примамват младите туристи. Националният театър е построен през 1898 г. по време на австро-унгарското управления и е най-старият в страната. Местните продукции се провеждат редовно и въпреки че е рядкост да се играят или концерти на английски, те имат някои отлични шоута.

Портретната галерия има непрекъснати изложби на местни и международни художници. Галерията на Исмет Мужезинович е посветена основно на самия артист. Той е художник от Тузла, достатъчно известен, че разполага с галерия, създадена в негово име и паметник, построен в негово чест. Музеят на Източна Босна показва археологически, етноложки, исторически и художествени произведения и артефакти от целия регион. Той е отворен от понеделник до петък от 7 до 13 часа.

Полезна информация за летищата

Билунд Тузла

Популярни авиокомпании по маршрут Билунд - Тузла