Меню

Wizz Air полети от Билунд до Варшава

Покажи филтри

Варшава

 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Млечни барове

  Заведенията от този тип са запазили популярността си от времето на соца, заради ниските цени и непретенциозния интериор. В тези типични за Полша и най-вече за Варшава заведения, има за всекиго по нещо и ежедневно се приготвят различни домашни ястия.

 • Театрална столица

  Във Варшава има повече театри, отколкото кина. Населението от 1 млн. и 700 души има избор между програмите на цели 47 театъра.

 • Варшавският НДК

  Полският Национален дворец на културата е подарък за поляците от Сталин и съветските граждани. Това обаче не означава, че сградата е издържана в типичния стил за социализма. Съветският вожд е изпратил разузнавачи в Ню Йорк, които да се осведомят за построяването на Емпайър Стейт билдинг и да приложат видяното във Варшава. За целта са били ангажирани 5000 работници.

Забележителности на Варшава

Полската столица с право си е спечелила прозвището „градът-феникс“. Историята не е била милостива към Варшава, която е разрушавана почти до основи. Но жителите на града са успяли да я възстановят спрямо стари архитектурни планове, снимки и спомени. Варшава поддържа своя пулс и винаги има какво да покаже. Старият град е понесъл най-тежки поражения от Втората Световна война, но благодарение на много усилия, днес изглежда напълно автентично. Поради това, ЮНЕСКО го включва във своя списък за световно наследство. В Стария град внимание заслужават Кралският замък, Катедралата „Св. Йоан“ и кулата на църквата „Св. Ана“, откъдето се разкрива чудесна гледка.

Варшава предлага на любознателните си гости редица музеи, пазещи интересни истории и многобройни експонати, като например: Музеят на композитора Шопен, който е родом от там; Етнографският музей, който е истинска визуална енциклопедия на полските бит и култура; Музеят на автомобилите; Музеят на полските евреи – Полин, конструиран от стъкло и мед; Музеят на Гестапо; Националният музей на Полша и др.

Идеално място за разходка на открито е паркът Лаженки. Той предлага много фонтани, скулптури, амфитеатър, езеро, покрай което се разхождат пауни, също стара и нова оранжерия. Разположението му и липсата на табели може да бъде объркваща при първо посещение.

Автомобилният трафик във Варшава е един от най-натоварените в Европа, особено в час пик. За посетителите метрото е удобен вариант, но за сега има само 2 линии. През нощта автобусите на градския транспорт се движат на всеки 2 часа и са обозначени с буквата N пред номера си.

Полезна информация за летищата

Билунд Варшава

Популярни авиокомпании по маршрут Билунд - Варшава