Меню

Ryanair полети от Болоня до Крайова

Покажи филтри

Крайова

 • Обща информация

  Официален език: Румънски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Лея (RON)

 • Музикалният фонтан

  В парка, близо до сградата Префектур,а се намира Музикалният фонтан. През топлите летни вечери, той привлича доста хора.

 • Градът на кучетата

  Ще забележите доста улични кучета в Крайова, които обикалят насам-натам, дори в центъра на града. Затова внимавайте с тях и не ги закачайте.

 • Знак на любовта

  Ако искате всички в града да научат за вашата любов, поставете катинарче с написани имена на вас и любимия ви, на моста в Крайовската ботаническа градина.

Забележителности на Крайова

Разположен в западната част на Влахия, град Крайова се гордее с вековна история. Първоначално е създаден от даките, а след това е завзет от древните римляни. Той достига върховото си развитие през 19 век, но след това започва да губи предишната си слава, поради множество епидемии. Сега, благодарение на присъствието на два университета, Крайова се възражда като академичен център и културна столица на региона. Крайова е известен и с открити и гостоприемни жители, които със сигурност ще срещнете, докато сте там.

Архитектурните забележителности на града включват средновековни православни църкви, като църквата "Мадона Дъду", катедралата "Свети Димитър" и малко по-отдалечената църква "Косуна". Крайова също така е дом на една от най-красивите румънски сгради - Префектура (Prefectura judeţului Dolj) с парк и градската зона за почивки в непосредствена близост. Ако искате да научите повече за румънския фолклор, посетете Музея на Олтения в къщата Bаniei, която е най-старата нерелигиозна сграда в Крайова. Друго бележито място е нео-бароковия дворец Жан Михаил. В него се помещава Музеят на изкуствата с изложбата на скулптури от известния румънски художник Константин Брюнсуи.

При първо посещение на Крайова, определено трябва да посетоте парка Nicolae Romanescu, който се намира до булевард “Първи май“. Според някои, това е най-красивият естествен парк в Източна Европа. Там можете да се отпуснете, да прекарвате време в зоологическата и ботаническата градини, да наемете велосипед или лодка или да хапнете нещо. В историческата част на центъра ще откриете отлични ресторанти, предлагащи традиционна румънска кухня. Едно от изпитаните и надеждни места е Casa Ghnicea на улица Strada Madona Dudu, където не само храната, но музика и интериора, ще ви напомнят в коя страна сте. Туристите, както и местните жители, препоръчват Carul din Stele на улица Beharca. Опитайте tochiturа ardeleneascа - традиционна яхния, поднесена с картофено пюре и пържени яйца.

Полезна информация за летищата

Болоня Крайова

Популярни авиокомпании по маршрут Болоня - Крайова