Меню

Ryanair полети от Бургас до Каунас

Покажи филтри

Каунас

 • Обща информация

  Официален език: Литовски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Музеят на Дявола

  Този уникален сам по себе си музей, съхранява експозиция от над 2000 различни по вид изображения на дявола. Картини, скулптори, графики, дърворезби, фигурки от различен материал и дори плюшени играчки представят облика на Сатаната в различните култури и държави.

 • Замъкът на Каунас

  В най-големия градски парк – Сантакос се намира замъкът Каунас, който датира от 13-ти век. Предназначението му е било защитно и е единственият в Литва с двойни отбранителни стени.

 • Пажайлиски манастир

  Намира се на 7 км от центъра на града, но си заслужава да се посети, заради невероятните фрески на италианския художник Микеланджело Палони. Освен това, Пажайлиски е най-големият манастирски комплекс в Литва.

Забележителности на Каунас

Ако имате път към Литва, не пропускайте да се отбиете през очарователния и втори по големина град в страната – Каунас. Красивата архитектура, ексцентричните музеи, исторически значимите забележителности, правят Каунас идеална дестинация за един или два дни. От столицата Вилнюс лесно ще се придвижите с влак или кола под наем, ако искате да се почувствате повече местен.

Главната артерия на Каунас е улица „Свобода“. Тя е пешеходна зона, пълна със зеленина, кафенета, ресторанти и магазини. В края й се намира малък площад с църквата „Св. Архангел Михаил“, която се отличава с архитектура, типична за източното православие.

Средновековният Стар град на Каунас определено се различава от този на Вилнюс. В миналото градчето е било цъфтящ търговски център, а в архитектурата му се забелязва немско влияние. По време на съветския период градът се радва на относителна свобода в сравнение със столицата, което определя и запазването на някогашния му блясък. Черешката на Стария град е площадът с неговата 53-метрова кула и катедралата „Св. Петър и Павел“. Там често се провеждат празненства, годишният коледен базар, както и сватбени тържества и фотосесии.

Деветата кула е важен исторически паметник за Литва като цяло. Тя е служела, като отбранителна крепост през периода, когато Каунас е бил за кратко столица на Литва. По време на Втората Световна война мястото се сдобива с печално историческо петно, заради масовото убийство на 50 000 евреи. Днес там има музей, който ще ви информира за основни събития в историята на страната.

Полезна информация за летищата

Бургас Каунас