Меню

Ryanair полети от Бургас до Жешов

Покажи филтри

Жешов

 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Интересна архитектура

  На ъгъла на улица Cieplinski и Pilsudski все още се намира комунистически паметник на революционната дейност. Това е доста спорен монумент, защото на пръв поглед прилича на женски гениталии. Затова е най-добре сами да прецените.

 • Релаксираща разходка

  В района на улица Pod Kasztanami и площада до улица Lubomirski, ще намерите огромни кестенови дървета, красиви къщи и фонтан, където е приятно и спокойно. Мултимедийно шоу се презентира всеки ден в 13:00. 17:00 и 20:00 часа.

 • Приказки

  В Жешов има Музей на приказките, приветстващ всички малки и големи деца. Ще видите как популярните детски приказки са представяни по времена комунизма. Музеят се намира на ул. Mickiewicza № 13, а билетът струва 7 злоти.

Забележителности на Жешов

Открит през 11-ти век, днес Жешов е леко подценяван град. Областта около Стария площад напомня за миналото на града, но в останалата част преобладават блокове от по-съвременен период.

Обикновено всички посетители избират за начална точка на своята опознавателна разходка главният площад или Rynek, където се намира и сградата на Кметството в смесица от неоготически и неоренесансов стил. Наоколо се намират най-добрите ресторанти и кафенета. Това е и мястото, където се провеждат всички обществени празненства, честваният и други значими събития. От площада тръгват или стигат (в зависимост от посоката на движение) четирите основни улици, подходящи за разходка и пазаруване -  Kopernika, Slowackiego, Kosciuszki и 3 Maja. Последната се нарича още от местните „Paniaga”, и се смята за модерното сърце на града с безброй исторически сгради, ресторанти и бирарии с летни градини. Няма как да пропуснете църквата St. Cross със своята снежно бяла фасада, както и останалите - St. Wojciech и St. Stanislaw. Заслужава си да отбележим, че местните толкова си я харесват, че всяка година през май честват празник, специално посветен на нея.

Ако харесвате по-нетипични забележителности и активности, определено трябва да посетите Подземният туристически маршрут на Жешов, открит през 2001 г. Входът е близо улица Slowackiego. След като влезете ще преминете през 400 метра обновени подземни коридори, в които има 40 стаи, чието предназначение е било за хранилища. По време на едночасовия тур, ще видите също изложени доста експонати, представляващи открития на археолозите, които са работили при изкопаването на тунелите. Турът е достъпен целогодишно, влиза се на всеки кръгъл час, а билетът струва около 6,5 полски злоти на човек.

Подкарпатският регион, към който спада и Жешов се характеризира с няколко кулинарни шедьовъра, сред които т.нар. „прозаки“ – малки, содени питки, които се сервират навсякъде. Препоръчваме също да опитате „халузки“, които са вид паста. Популярни са и „калдуните", представляващи овални кнедли от картофи с пълнеж от сирене и лук. Местните жители се гордеят с това, че в града им може да се опита традиционна полска кухня, която не е толкова повлияна от други култури

Полезна информация за летищата

Бургас Жешов