Меню

Ryanair полети от Бристъл до Болоня

Покажи филтри

Болоня

 • Обща информация

  Официален език: Италиански
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Фамилни кули

  Архитектурни символи на града са кулите Гаризенда и Азинели, които датират от 12-ти век. Те  напомнят за времето, когато заможните семейства са смятали за въпрос на престиж да построят кула. Поради това в рамките на града е имало около 170 кули, но много малко са се запазили до наши дни.

 • Студентски град

  Това, което прави впечатление в централната част на града са арките, останали от студентските общежития, които днес придават неповторим вид на Болоня и пазят сянка на минувачите в горещи дни. Заради бързо развиващия се университет, е било нужно да се построят жилища за нарастващия брой студенти. В Болоня се намира един от най-старите европейски университети.

 • Вкусът на Болоня

  Мястото, където може да закупите всички типични местни продукти е кулинарният пазар Четириъгълника, който съществува от Средновековието. Болоня е дестинация, заради която си заслужава да зарежете всякакви диети. Прочутият сос болонезе, саламите и сирената, талиателите, торталините, специалният балсамов оцет, който отлежава цели седем години, джелато и местните вина са само част от безкрайния кулинарен списък.

Забележителности на Болоня

За италианците кулинарията е традиция, страст и отдаденост, затова Болоня може да се нарече свещената земя на италианската кухня, защото точно там са създадени традиционните национални ястия. Неслучайно градът е наричан „тлъстата Болоня“.

Главната търговска улица носи името „Независимост“, като в самото й начало е старата порта на града – Галиера. От там започва и студентският район. Най-важният църковен комплекс, наричан от местните „седемте църкви“ включва базиликата и площадът „Св. Стефан“, които са неизменна част от болонския пейзаж още от VIII в.

Всеки истински италиански град разполага с площад, който е неговото социално средище. В Болоня това е Пиаца Маджоре. Там има много кафенета и заведения, където може просто да седнете и да се насладите на живота, както местните добре умеят. На този площад се намира една от най-големите църкви в Европа – базиликата „Сан Петронио“. Дължината й е 132 м, а в нея могат да се поберат 28 000 души. Според проекта е трябвало да надмине дори базиликата „Св. Петър“ в Рим, но се предполага, че папската власт във Ватикана е възпрепятствала строежа.

Друга величествена сграда, която също е разположена на Пиаца Маджоре е дворецът Акурсио. Той носи името на юриста, който е живял в него, а в по-късен етап сградата става и  кметство. Към двореца има часовникова кула и статуя на папа Григорий VIII, който въвежда Григорианския календар.

Площад „Нептун“ е известен с едноименния си фонтан, който изобразява бога на морето в бронзова статуя, която е висока 3,2 м. В краката на Нептун са четирите пълноводни реки, които често са изобразявани през 15-16 в. – Дунав, Нил, Ганг и Амазонка.

Полезна информация за летищата

Бристъл Болоня

Популярни авиокомпании по маршрут Бристъл - Болоня