Меню

Ryanair полети от Братислава до Ниш

Покажи филтри

Ниш

 • Обща информация

  Официален език: Сръбски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Динар (RSD)

 • Казанджийско сокаче

  Някогашният занаятчийски квартал на Ниш се е наричал Казанджийско сокаче, защото именно казанджийството е било най-развито. За съжаление, последните дюкяни са окончателно затворени през 90-те години на миналия век. Днес улицата е запазила автентичния си вид, но е известна като районът с най-много и най-добри заведения в града.     

 • Заведения в Ниш

  Градът е популярен със своята вкусна храна и големи порции на достъпни цени. Ресторантите предлагат традиционните ущипци, плескавици, вешавици и други подчертано невегански специалитети. Не пропускайте да пробвате местното пиво, а кафето с локум или парче сладка баклава са идеални допълнение на един лежерен следобед.

 • Концлагерът на Ниш

  В нишкия квартал „Червен кръст“ се намира един от най-добре запазените концентрационни лагери в Европа. Използван е от нацистите през периода 1941-1945 г., а днес е обособен като музей.

Забележителности на Ниш

На по-малко от 200 км от София, Ниш е идеалната уикенд дестинация или спирка по пътя към някоя централноевропейска столица. Непретенциозен и гостоприемен, сръбският град лесно ще ви накара да се чувствате като у дома си. Както при повечето градове, така и при Ниш наличието на река е изиграло важна роля за неговото развитие. Поречието на река Нишава в централен Ниш е една от най-хубавите и посещавани зони на града, особено през лятото заедно със заведенията наоколо.

Нишката крепост е най-важната забележителност на града, любимо място за разходки и почивка. Тя е съществувала още по римско време, но съвременният ѝ завършен и хубав вид, е всъщност резултат от реставрация от 18-ти век. използвана е от османците, заради което се нарича още Турската крепост. Представлява обширен комплекс, включващ храм, турска баня, затвор, останки от антични алеи. Днес са отворени магазинчета за сувенири, кафенета и обособена сцена, където се провеждат джаз и рок фестивалите на града.

Челе кула или Кулата от черепите е колкото впечатляваща, толкова и стряскаща местна забележителност. Тя е изградена от черепите на повече от 1000 въстаници, дали живота си при Първото сръбско въстание срещу управлението на Османската империя. Близо до нея се намира и Медианата, която е била лятна резиденция на римския император Константин Велики. Добре запазените останки разказват за живота, който се е водил в резиденцията.

Полезна информация за летищата

Братислава Ниш

Популярни авиокомпании по маршрут Братислава - Ниш