Меню

Ryanair полети от Будапеща до Кавала

Покажи филтри

Кавала

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Археологическият музей на Кавала

  В подобни градове си заслужава да посетите такъв тип музеи, особено ако сте любител на историята. Музеят съхранява експонати от целия регион на Източна Македония и Тракия.

 • Остров Тасос

  Ако пътувате до Кавала, то отделете време да отскочите и до Тасос, който е само на 20 км разстояние. Кристални води, изобилие от слънчеви лъчи и зелен рай съвсем наблизо.

 • Старият квартал Панагия

  Панагия е запазила облика на Кавала от годините на неговия най-голям разцвет. Разкошните имения все още впечатляват с архитектурата си и са идеални за фото разходка.

Забележителности на Кавала

Гръцкият град Кавала е най-важното пристанище за географската област Източна Македония и Тракия. Прилежащият му район е населен от Античността до наши дни, като през цялото това време е бил в границите на различни държави, включително и на България. Дълго време градът е бил Меката на тютюнопроизводството не само на Балканите, но и в Европа. Все още се забелязват много тютюневи складове и имения на техните собственици. Това обяснява факта, защо в Кавала име специален музей, посветен на Тютюна и неговото манипулиране. Необичайната експозиция ще ви разкрие тайните на цяла една индустрия за милиони.

Византийският замък или Кулата на Кавала е един от символите на града. Построен е през 15-ти век и ако се изкачите на върха му, ще разгледате целия град. Посетителите могат да видят също цистерната, складът за съхранение на хранителни запаси, който някога е бил затвор и наблюдателницата на пазачите.

Останките от древния град Филипи, намиращ се в покрайнините на Кавала е сред най-значимите антични археологически забележителности в Източна Македония. Градът е бил колонизиран от жителите на остров Тасос, а по-късно Филип II  - цар на Древна Македония го е прекръстил на себе си, след като го е спаси от нашествие на тракийски племена.

Построен през 1550 г. от султан Сюлейман Великолепни, акведуктът в квартал Ларнака е истински шедьовър на османската архитектура. Впечатляващите му колони и арки формират най-разпознаваемата забележителност на Кавала. Градският пейзаж около акведукта е най-хубав по залез слънце.

Полезна информация за летищата

Будапеща Кавала