Меню

Ryanair полети от Будапеща до Солун

Покажи филтри

Солун

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Македония в Гърция

  Регионът, в който се намира Солун, се нарича Македония. Градът е основан от Александър Велики и носи името на полусестрата му - принцеса Тесалоники (както е гръцкото наименование).

 • Квартал с историческо сърце

  Ако всичко това не ви се струва достатъчно, включете в програмата си района Ladadika или Еврейският квартал, известен още като Старият пристанищен квартал. Там ще намерите много чудесни ресторанти и интересни заведения за хранене. 

 • Полезен съвет

  Изгубили сте се по време на прекрасната си разходки из града? Не се притеснявайте! Всичко, което трябва да направите, е да следвате посоката надолу и нанякъде :-)

Забележителности на Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция. Той е разположен в северната част на южната ни съседка и е изключително удобно място за уикенд разходки. Наричан е още втората столица на Гърция.

Едно от най-разпознаваемите места в Солун е площад Аристотел, характеризиращ се с уникална архитектура - не забравяйте да го включите в списъка си със забележителни места. От площада се стига по пешеходна улица до Ротондата, известен също като църквата "Агиос Георгиос". Това е най-старата сграда в града. Интересно за пешеходната улица е, че през 1997 г. по протежението ѝ са поставени чадъри – като временна декорация, свързана с честването на титлата Културна столица на Европа. Тогава обаче стават толкова популярни сред местните жители и туристите, че са там и до днес.

Ако искате да видите града от по-висока точка, насочете се към Бялата кула, която е може би най-емблематичното място в града. Построена от турците като част от защитна стена край морето, днес може да се изкачите до върха ѝ и да се удивите на панорамата, откриваща се към града и пристанището.

Едно от очарованията на Солун е разходката из тесните улички, с която ще усетите атмосферата на града. Шофьорите третират колите си по напълно различен начин, отколкото в останалите европейски градове. За местните това са само транспортни средства, които трябва да ви заведат до вашата дестинация и да намерите място за паркиране, което често се оказва почти невъзможно. Никой не обръща внимание на драскотини по колата, били те малки или големи.

Споменавайки атмосферата на града, е трудно да пропуснем и местния пазар. В Солун той е разположен на ул. "Вали" 40 и можете да стигнете дотам от различни точки. Пазарът буквално предлага всичко: от сувенири до дрехи, но си заслужава да обърнете внимание на подправките и свежите местни продукти. Все пак дегустацията на местни ястия по време на пътуване е един от най-важните елементи.

Солун не се изчерпва само с популярните места, включени във всеки пътеводител. Попитайте местните жители за някои симпатични таверни, магазинчета и улички, които да намерите след няколко погрешни завоя.

Полезна информация за летищата

Будапеща Солун

Популярни авиокомпании по маршрут Будапеща - Солун