Меню

Ryanair полети от Будапеща до Ставангер

Покажи филтри

Ставангер

 • Обща информация

  Официален език: Норвежки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (NOK)

 • Катедралата

  Катедралата на Ставангер се намира в центъра на града, построена е през 12-ти век в римски стил, като по-късно през вековете бива реставрирана и към нея са добавяни елементи в готик и барок стил. Наблизо има малко езерце, на чийто северен бряг се разполага хубавата постройка на училище Конгсгард, която някога е служила за палат на местния епископ.

 • Централният пазар

  Между Катедралата и пристанището се простира пазара на Ставангер – оживено и приятно място, подходящо за шопинг. В по-слънчевите и топли дни всички сергии на открито са отворени, което прави разходката още по-приятна.

 • Панорама

  Полуостров Холмен е най-старата част на Ставангер. Там се намира кулата-наблюдателница, издигната умишлено на най-високата точка. В самата кула има също така картини и произведения на изкуството.

Забележителности на Ставангер

Ставангер е наричан „петролната столица“ на Норвегия, защото е разположен на брега на Норвежко море, най-близо до нефтените и газови находища на страната. Летище Ставангер обслужва града, заедно с полетите за персонала, обслужващ петролните и газови платформи в морето.

Но градът не се свързва само с добива на „черно злато“. Това е едно от най-старите селища в Норвегия, като корените му могат а се проследят назад до 12-ти век. Ставангер има също богат културен живот. Всяка година през май там се провежда Джаз фестивал, а през август – Международният фестивал за камерна музика.

Без съмнение природата е най-голямото богатство на Норвегия. Навсякъде в страната на фиордите има приказни пейзажи и Ставангер не прави изключение. „Трибуната на проповедника“ е най-популярната туристическа атракция, намираща се сред фиорда Ставангер. Това е плоска скала силно издадена на 600 метра над водата. До нея може да се достигне с кола или ферибот, но ви очаква около двучасово катерене до „трибуната“. Разбира се, гледката е зашеметяваща.

Старият града е определено най-живописният квартал на Ставангер. Това е най-добре запазеният комплекс от дървени къщи в цяла Северна Европа. Калдъръмените улици и дървени къщички, боядисани в светли тонове и окичени с цветя, крият много галерии и музеи, сред които музеят на рибарството и Военноморският музей.

Полезна информация за летищата

Будапеща Ставангер

Популярни авиокомпании по маршрут Будапеща - Ставангер