Меню

Wizz Air полети от Будапеща до Търгу Муреш

Покажи филтри

Търгу Муреш

 • Обща информация

  Официален език: Румънски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Лея (RON)

 • Това не е само румънски град

  Според официалното преброяване, румънското население на Търгу Муреш съставлява около 55% от всички жители, а унгарците преобладават в останалите 45%, което го прави интересен град.
   

 • Боулинг

  Търгу Муреш се слави със своя боулинг отбор, който е най-добрият в цяла Румъния и един от най-добрите в Европа.
   

 • Град в сърцето на планината

  В радиус от 200 км около града, ще намерите много зеленина и паркове. Сред тях си струва да посетите природен парк Putna.

Забележителности на Търгу Муреш

Румънският град Търгу Муреш се намира в историческата област Трансилвания и е административният център на окръг Муреш. В резултата от това, градът съвместява румънска и унгарска култура. Името на града означава "пазар" в румънската и унгарската си версия. Той е също универскитетски и научен център, защото там се намират Университет "Petru Maior", Медицинският университет и Университетът по изящни изкуства.

В центъра на града ще се насладите на прекрасни примери за архитектурен барок и неокласицизъм, особено "Площадът на розите". Струва си да обърнете внимание на църквата "Св. Джон", сградата на Кметството и Дворецът на културата. В Търгу Муреш също ще усетите и средновековно влияние, най-вече в северната част на града. Пример за това е средновековната кула, която е основно реновирана през 17-ти век и до днес са запазени кулите ѝ и свързващите ги стени. Не пропускайте най-известната забележителност на града, която е символ на връзката между Румъния и Римската империя - Паметникът на капитолийския вълк.

Търгу Муреш разполага с три гари - Северна, Централна и Южна, които обслужват вътрешни и международни влакове. От местната автогара можете да хванете автобуси за по-големите румънски градове, като Букурещ, Констанца или Клуж Напока. Сравнително близо, само на 14 км югоизточно, се намира летище Transilvania Targu Mures. Това е второто най-използвано летище в Трансилвания и обслужва всички полети на Wizz Air.

Всички знаем, че храната е важна част от всяко пътешествие. Докато сте в Търгу Муреш със сигурност ще искате да опитате типична румънска кухня, както и други подобни източноевропейски вариации. Разхождайки се из улиците на града, ще попаднете и на няколко добри италиански ресторанти, които си заслужават.

Полезна информация за летищата

Будапеща Търгу Муреш