Меню

Ryanair полети от Букурещ до Аман

Покажи филтри

Аман

 • Обща информация

  Официален език: Арабски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Динар (JOD)

 • Кулинарен свят

  Страните от Близкия изток винаги изкушават със своята кухня. Разхождайки се из улиците на Аман и неговите пазари, сред които и Захарния пазар, не може да не опитате баклава, кюнефе, толумбички и захаросани плодове.

 • Еднодневна екскурзия

  Само на час път от Аман е Мъртво море със своите солени води, богати на минерали и лечебни свойства. В близост се намира и стария град Мадаба, известен с приказните си мозайки от византийско време.

 • СПА почивка

  Напрежението рязко се изпарява, щом се отдадете на релакс в турската баня Al-Pasha или в красивите мраморни бани на Alf Layla Wa Layla. Хълмовете на Мъртво море със своите топли, минерални водопади на Хамамат Маин, формират басейни в комбинация с прекрасни пейзажи.

Забележителности на Аман

Столицата на Йордания е била един от десетте града, очертаващи източната граница на Римската империя. По-късно тя попада под арабско и турско влияние, като днес всичко това личи от смесената архитектура на града. Аман е разположен на 19 хълма, затова носете удобни обувки, докато обикаляте. В по-ниската част се намират по-старите квартали с исторически забележителности и традиционните пазари за храни и подправки.

Цитаделата е най-посещаваният хълм в Аман или джабал, както се нарича от местните. Находките на хълма са от различни епохи – Храмът на Херкулес, дворецът Умаяд, Византийската църква, Римският театър и Римският форум. Най-древните останки са още от Желязната епоха, докато римляните не са преустроили околността в свой стил.

Старият сук или Старият пазар, заедно с джамията крал Хюсеин, формират най-пъстрата част от йорданската столица. На хълма Аман има много музеи и паметници, както и Улицата на дъгата, известна с  чуждестранните посолства. Там може да пиете ароматно кафе и да хапнете току-що излязъл от пекарната сладкиш.

Йордания съчетава арабските традиции със западното влияние. Наричан „новият център“, Булевардът е наскоро построен комплекс по идея на крал Абдула II и кралица Рания. Състои се от пешеходна зона с много зеленина и 12 шест-етажни сгради, където се продават различни световни марки, има заведения, хотел и безмитен магазин. През първите 10 дни престой в страната, може да пазарувате каквото пожелаете от безмитния магазин.

Полезна информация за летищата

Букурещ Аман

Виж летище

Популярни авиокомпании по маршрут Букурещ - Аман