Меню

Ryanair полети от Кьолн до Кошице

Покажи филтри

Кошице

 • Обща информация

  Официален език: Словашки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Град на градини

  В сърцето на Кошице е разположен паркът с пеещите фонтани, чиято мелодия се чува на всеки час. До „Св. Михаел“ се намира паркът Мала Брана, а зад Театъра – паркът с Фонтана на зодиите. Най-голямата ботаническа градина в страната също се намира в Кошице. Тя се гордее с богатата си колекция от тропически пеперуди. Градският парк, Плувният парк и Зоологическата градина са само част от останалите зелени площи за разходка, които градът предлага.

 • Зимна дестинация

  Кошице е популярна зимна дестинация, заради ски пистите в близките курортни бази. Може да изберете настаняване в града и ползване на пистите през деня.

 • Празненства

  Няколко пъти през годината в Кошице се провеждат конни състезания. От 30 април до 09 май се честват Дните на Кошице по повод провъзгласяването му за град и тогава се организират различни културни събития. През юни има фолклорен фестивал на източнословашкия танц каричка и Балонена фиеста, през април – празникът на локомотива, а през октомври – Бялата нощ на музеите и галериите.

Забележителности на Кошице

Вторият по големина град и икономически център в Словакия е претърпял интересна историческа трансформация. Бил е в пределите на Унгарското кралство, през 1919 г. там е провъзгласена Словашката съветска република, която не просъществува за дълго. За кратко е отново в рамките на Унгария, след това –  в Чехословакия, а днес в Словакия.

Символът на Кошице и най-голямата катедрала в страната е „Св. Елизабет“, построена в готически стил. Възможно е изкачване до върха на кулата й, откъдето се разкрива чудесна гледка. В близост до нея е разположена катедралата „Св. Михаел“, която била построена през 14 в. върху бивше гробище, а днес е най-популярният храм за сватби. Третата готическа постройка, която формира архитектурния ансамбъл е кулата „Св. Урбан“. Първоначално е била камбанария, а по-късно заведение и музей с восъчни фигури.

Къщата на просяка погрешно носи името си. Според легендата, някога имало просяк в Кошице, който успял да събере толкова пари от милостинята на местните граждани, че си построил къща в центъра на града. Всъщност сградата е била собственост на богат търговец. В Кошице има и доста красиви постройки в бароков стил като Университетската църква, Сградата на старото кметство и Държавният театър.

Затворът Миклуш днес е музей, в който може да се види какви средства са използвали местните сили на реда при разпит през 17-18 в. В близост до тази сграда е улицата на занаятчиите, която е една от най-красивите в града. Там има и пекарни, откъдето може да закупите топли, току-що приготвени закуски.

Полезна информация за летищата

Кьолн Кошице

Популярни авиокомпании по маршрут Кьолн - Кошице