Меню

Ryanair полети от Пиза до Фес

Покажи филтри

Фес

 • Обща информация

  Официален език: Арабски, берберски
  Часова зона: UTC +0
  Валута: Дирхам (MAD)

 • Боядисване на кожи

  Най-известната част от Старата Медина на Фес е Чура – там от безброй години животинските кожи се боядисват по един и същи начин от месните хора. Това е и мястото, откъдето тръгват всички кожени изделия – дрехи, аксесоари, сувенири.

 • Музеят Бата

  Летният дворец в испано-мавритаски стил е издигнат в края на 19-ти век. Днес той е превърнат в музей на мароканските занаяти – дърворезби, тъкани килими, произведения от желязо, бродерии, бижута, ще привлекат вниманието ви със своето изящество и пищност. Централно място в експозицията заема известната Керамична стая с типичните сини керамики.

 • Фестивалът на световната свещена музика

  Всяка година за 10 дни през началото на лятото, във Фес се провежда фестивал, обединяващ музиканти от Мароко и целия свят. Изпълняват се всякакви древни, религиозни танци от Африка, Турция, Индия и други места.

Забележителности на Фес

Фес често си оспорва с Маракеш титлата „най-екзотичен град в Мароко“. Той е духовната столица на страната и въпреки нахлуването на модерността, е запазил автентичната си привлекателност през вековете. Неговият небесен пейзаж от минарета и сгради с куполовидни покриви, създава един илюзорно безкраен хоризонт, съчетаващ най-добрите елементи от ислямска архитектура, които радват туристите. Посетителите, които отиват във Фес, заради културата, архитектурата и местната градска атмосфера, ще бъдат във възторг, защото буквално на всеки ъгъл има какво да се види.

Медресето Бу Инания е построено между 1350 г. и 1357 г. от султан Абу Инан и е сред малкото религиозни сгради в града, които могат да бъдат посетени и от немюсюлмани. Медресето е сред архитектурните бижута на Фес и до 1960-те години е функционирало като теологическо училище, след това е основно реставрирано, за да възстанови първоначалния си блясък. Друго подобно място е медресето Ел Атарине, датиращо от 1325 г. и построено от Абу Саид. Невероятните му декорации са пример за местните шедьоври по дърворезба, а от покрива му се разкрива чудесна гледка.

Фес Ел Бали или Медината е най-старият квартал на града. Смята се, че това е най-големият старинен мюсюлмански град, оцелял до наши дни. Главната порта се нарича Bab Boujloud и влизайки през нея, веднага се забелязва минарето на Медресето Бу Инания. Зад стените на Фес Ел Бали малките, криволичещи улични се преплитат разделени от преминаващата река. Левият бряг изобилства от старинни паметници и забележителности и е идеален за пазаруване на местни стоки и сувенири. На десния бряг са разположени повече домове на местните. Там се намира и джамията Ал-Андалус, която е известна със своите зелено-бели минарета, датиращи от X век.

Полезна информация за летищата

Пиза Фес