Меню

Ryanair полети от Маракеш до Ним

Покажи филтри

Ним

 • Обща информация

  Официален език: Френски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Арената на Ним

  Тя е сред най-добре запазените римски амфитеатри в Европа. Първоначално е била арена за гладиаторски битки, през Средновековието е била крепост, по-късно се е използвала за бикоборство. Днес е сцена на музикални събития и фестивали.

 • Халите

  Закритият пазар на Ним или т.нар. Хали са на повече от 120 години. Там ще намерите свежи и типично местни хранителни продукти. Освен френски сирена, меса, хляб и продукти, които правят тази кухня толкова отличителна, няколкото бара и ресторанта в Халите предлагат чудесни вина.

 • Местна кухня

  Кухнята на Ним е изключителна, както във всеки френски град. Специфично, но и лесно ястие е „брендад“ – осолена риба треска със зехтин, сервирана с картофи или хляб. Маслините често се използват като добавка или допълнение към питието.

Забележителности на Ним

Потопете се в епохата на римляните, докато изследвате улиците и забележителностите на магнетичния френски град Ним. Това обаче съвсем не означава, че ще разглеждате само руини, защото Ним има какво друго да покаже.

Излизайки от гарата на Ним, се отправете по булеварда Feucheres, обграден от двете си страни с дървета. Той ще ви заведе до площад „Шарл дьо Гол“, който до 18-ти век се е ползвал за артилерийски обучения. След това мястото е преобразено и се превръща в една от най-социалните точки на града. В центъра му е фонтан, създаден от известния френски скулптор Прадие, изобразяващ четирите най-големи и пълноводни реки в региона.

Идиличните градини на фонтана са създадени през 18-ти век в неокласически стил, включващи ефектът на водата, статуи и римски артефакти. Следвайки посоката на изкачващите се нагоре алеи, ще стигнете до крепостта Магне, останала от римляните и използвана за наблюдение. Функционалността ѝ веднага се потвърждава, заради панорамната гледка към цял Ним, която се разкрива. Спускайки се обратно надолу, минете през някогашния храм, посветен на богинята на лова Диана, който е служил също за библиотека, а по-късно през средновековието е бил и манастир.

В историческия център на Ним се намира добре запазения римски храм, наричан Квадратната къща. По време на Средновековието е служил за сградата на кметството, по-късно е бил музей на изкуството, а днес в него се прожектират филми, свързани с ромското наследство в областта. На същия площад, като негово съвременно огледало, се намира „Квадратът на изкуството“ или модерна сграда, помещаваща Музеят на изкуството и градската библиотека. Той посреща различни временни експозиции, отразяващи последните тенденции в съвременното изкуство.

Полезна информация за летищата

Маракеш Ним