Меню

British Airways полети от София до Абърдийн

Покажи филтри

Абърдийн

 • Обща информация

  Официален език: Английски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Паунд (GBP)

 • Шотландско уиски

  Недалеч от Абърдийн – между градовете Хънтли и Портсой, се намира дестилерия „Глен Дронак“, която произвежда уиски повече от 200 години. Може нагледно да се запознаете с процеса и да дегустирате няколко напитки.

 • Замъкът Дънотар

  Съвсем близо до Абърдийн се намира средновековният замък Дънотар, който се състои от няколко сгради и кула. Там са били укрити кралските съкровища, наричани „честта на Шотландия“.

 • Градините на Балморал

  Замъкът Балморал е една от официалните резиденции на кралското семейство и е обозначен от държавата, като сграда от най-висока категория. Той е известен по-скоро с градините си, които са ежедневно отворени за посещение през периода април-юли.

Забележителности на Абърдийн

Шотландският град Абърдийн е възникнал като малко рибарско селище, но откриването на нефт в Северно море близо до него, му спечелват прозвището „Нефтената столица на Европа“. Развиването на тази индустрия определено води до икономически подем, но има и други неща, с които градът е привлекателен.

Заради каменната кариера в близост, повечето сгради са построени с този материал и затова наричат Абърдийн „каменният град“. За нежната и цветна страна на Абърдийн са отговорни красивите паркове и спиращите дъха ботанически изложения, които представят на едно място над 2 млн. рози, над 10 млн. нарциси или 3 млн. минзухари.

Централната част на Абърдийн е динамична и шумна, подобно на големите столици, а Стария град е подходящ за спокойна разходка. Там се намира университета на Абърдийн, горд носител на вековни традиции в образованието. За повечето посетители е немислимо да отидат в Абърдийн, заради плажа. Но според британските стандарти, през летните месеци плажната ивица е идеална място за почивка.

Абърдийн има богат културен живот, заради университета, различни изложения, които се провеждат, но и заради ежегодните фестивали. Най-известен сред тях е Международният младежки фестивал, който привлича повече от 30 000 души през летния сезон.

Полезна информация за летищата

София Абърдийн

Популярни авиокомпании по маршрут София - Абърдийн