Меню

Tarom полети от София до Амстердам

Покажи филтри

Амстердам

 • Обща информация

  Официален език: Холандски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Велосипеди навсякъде

  Всеки знае, че това е традиционен за придвижване начин в Амстердам. Градът е устроен така, че навсякъде има велоалеи. Те често се пресичат с тези за пешеходци, но са с предимство. Затова трябва да се внимава, особено при пресичане.

 • Кукенхоф

  Недалеч от Амстердам се намират приказните цветни градини Кукенхоф, които радват окото с безброй лалета, зюмбюли, минзухари. Те са отворени за посещение само от средата на март до средата на май. Могат да се обиколят пеша, с лодка или с колело през Алеята на лалетата. Предлагат се кратки курсове по заснемане на цветя, възможност за качване в 100-годишна мелница и хапване в някой от местните ресторанти.

 • Фестивал на светлината

  Всяка година от края на ноември до средата на януари, Амстердам е домакин на Фестивал на светлината, в който десетки артисти впечатляват със своите проекти. По някои от ключовите маршрути в града се монтират и украсяват чудновати фигури и арт инсталации.

Забележителности на Амстердам

Амстердам възниква като рибарско селище сред блатата при устието на река Амстел. Постепенно се разраства, превръщайки се в един от главните търговски центрове на Северна Европа. Жителите на града се възползват от природните дадености и създават необичайната му архитектура. Той сякаш се крепи върху мрежа от канали. За да се потопите в типичната атмосфера, трябва да изберете разходка с лодка по каналната мрежа, която трае около три часа.

Площадът „Дам“ е бил централен градски пазар, а днес там се намират най-големите исторически забележителности, като Кралския дворец, Готическата църква от 15 век, Бялата каменна колона, която е мемориал в чест на жертвите от Втората Световна война, както и Музеят на Мадам Тюсо. За посетителите на града се предлага разходка с файтон из района на площада.

Най-известните музеи са: Музеят на Винсент Ван Гог, Къщата на Ане Франк, Рейксмузеум с най-големите творби на художника Рембранд Ван Рейн, клонът на руския Ермитаж, Музеят на марихуаната и хашиша и други.

Също в историческата част на града се намира и небезизвестният Квартал на червените фенери. Разположен е от двете страни на канала Де Валеен и се състои от 300 едностайни квартири, отдавани на жриците на любовта. В същия район се намира и Музеят на еротиката. Повечето хора отиват там, за да разгледат от любопитство, но трябва да се има предвид, че снимането е забранено.

Холандската кухня е изключително разнообразна и повлияна от цял свят. Традиционни са сирената Гауда и Едам и холандския джин, наричан Jenevers.

Полезна информация за летищата

София Амстердам

Популярни авиокомпании по маршрут София - Амстердам