Меню

Ukraine International полети от София до Анкара

Покажи филтри

Анкара

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Площад Къзълай

  Модерното лице на Анкара е районът около площад Къзълай. Там са разположени най-популярните барове, кафенета, ресторанти и открити пазари. Нощният живот стартира там, но освен това в района има и много паметници, свързани с историята на града.

 • Улична храна

  Не може да отидете в Турция и да не опитате от местните дюнери, които се продават почти навсякъде. Точно в Анкара е постигнат рекорда за най-голям дюнер, чието тегло е било 1198 кг.

 • Център на анадолската цивилизация

  Музеят на анадолските цивилизации заслужава да бъде посетен, заради богатата си колекция от находки, която продължава да се увеличава. Самите сгради, в които музеят е поместен също са старинни и в ориенталски стил.

Забележителности на Анкара

Анкара е столица на Турция от 1923 г., но нейната история е далеч по-древна. Смята се, че първите заселници са стъпили още през 1200 г. пр. Хр. Хети, фриги, перси, римляни, византийци и други народи са оставили своя отпечатък в града, наричайки го по различен начин. Анкара е известна с породите ангорска коза, котка и заек, чиито козини се използват за изработването на вълнени дрехи.

Цитаделата на Анкара е символ, издържал изпитанието на вековете. Смята се, че основите й са положени през Античността, но се спори кои обитатели точно са искали първи да я построят. В последствие е завършена от римляните, а византийците правят допълнителни разширения. Основата й представлява петоъгълник, обграден от 42 кули. Тъй като крепостта е разположена върху хълм, от нея се разкрива прекрасна панорамна гледка към целия град. В подножието на Цитаделата се разстила Стара Анкара със своите тесни улички, къщи и дюкяни, напомнящи други старинни балкански градове

Може би най-посещаваната забележителност е мавзолеят на Ататюрк, включващ също парк и музей. Алеята на лъвовете, която води до самия мавзолей се нарича така, защото от двете си страни е обградена от каменни статуи на лъвове. Между плочките, които образуват въпросната алея умишлено е оставено разстояние, за да може посетителите да внимават, свеждайки глава надолу и почитайки бащата на нацията. В музея са изложени лични вещи на Ататюрк, сред които са неговата лимузина и яхта.

Храмът на Августин е друго свидетелство, че градът е населяван от древни времена. Надписите по него датират от 25 г. пр. Хр., а колоната в близост е построена в чест на римския император Юлиан Отстъпник. Наследство от римляните са също Римската баня и Римският театър. Сградата, която се забелязва от всяка точка на Анкара е джамията Коджатепе, която може да побере до 25 000 вярващи.

Полезна информация за летищата

София Анкара

Популярни авиокомпании по маршрут София - Анкара