Меню

flydubai полети от София до Мумбай

Покажи филтри

Мумбай

 • Обща информация

  Официален език: Хинди, английски
  Часова зона: UTC +5.5
  Валута: Индийска рупия (INR)

 • Най-старият музей в града

  Музеят Dr. Bhau Daji Lad е издигнат през 1855 г. по време на британското колониално управление и представя историята на града, неговия бит и култура. Колекцията от изключително сложни глинени модели от 19-ти и 20-ти век се увеличава постоянно, демонстрирайки богатото културно наследство на Мумбай.

 • Островът на слона

  Този покрит със зеленина остров се намира в пристанището на Мумбай, на 10-на километра от Портата на Индия. Освен своите постоянни 1200 жители и още толкова туристи, той подслонява и Пещерните храмове на слона. Още през 5 век преди н.е. 5 от пещерите са служели като хиндуистки храмове, а два като будистки до 1500-те години.

 • Пазарът на крадците

  Този пазар е най-големият в страната и според легендата за него, ако ви откраднат нещо, докато сте в Мумбай, трябва да отидете там.  Вероятно пазарът е получил името си, след като част от вещите на кралица Виктория, които са изчезнали на кораба ѝ, са намерени по-късно да се продават на пазара.

Забележителности на Мумбай

С изобилие от исторически забележителности, пулсиращи пазари и безкраен брой религиозни храмове, Мумбай е град, който ще възнагради всеки свой посетител. Портата на Индия е може би най-известната историческа забележителност на града. Построена е по повод посещението на крал Джордж V и кралица Мери. Това е и мястото, където последните британски войници се събират преди да напуснат страната след края на колониалното управление. Тя е проектирана от шотландския архитект Джордж Витет и е повлияна от индийски, римски и индо-ислямските стилове.

Chhatrapati Shivaji Terminus е най-популярната железопътна гара в Мумбай, която пази миналото и развива настоящето. Богатата ѝ история включва архитектурни елементи от викториански готически и индийски стилове. Тя е неизменна част от натовареното ежедневие на индийците, както и част от Списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.

Зашеметяващият храм „Хаджи Али Дарга", построен през 1431 г., е друга архитектурна перла на Мумбай, построена в памет на Сайед Пеър Джаджи Али Шах Букари - богат мюсюлмански търговец от днешен Узбекистан, който се отказа от всички неговите светски притежания и отива на поклонение в Мека. Разположен е на остров край брега, боядисан в бяло и в монголски стил, храмът се свързва с континенталната част по тесен път, който се появява само при отлив.

Няма пътуване до Мумбай, което да не включва иконичния хотел Тадж Махал, който до преди построяването на Портата на Индия е бил водеща архитектурна забележителност. Той е построен през 1903 г. с изглед към Арабско море.

Полезна информация за летищата

София Мумбай

Популярни авиокомпании по маршрут София - Мумбай