Меню

LOT полети от София до Гданск

Покажи филтри

Гданск

 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Гданск от птичи поглед

  Панорама над града и Гданския залив, може да наблюдавате от планината Градова (Góra Gradowa), но също и от кулите на църквата „Св. Мария“.

 • Обърнете внимание…

  Гданск има два основни квартала със сходни имена. Историческият Стар град с най-големите си туристически атракции (като фонтанът на Нептун) е наричан също Главният град (Glоwne Miasto). Вторият основен квартал се нарича Старият град (Stare Miasto), намиращ се до ЖП гарата.

 • Градска Троица

  Гданск, заедно с два съседни града формира агломерация, наричана Трисити. Хванете популярния SKM влак и разгледайте кея на Сопот и спокойните плажове на Гдиня.

Забележителности на Гданск

Гданск е място с две лица. От една страна си има своя основна туристическа част с известни исторически сгради, а от друга – модерна архитектура, съвременно изкуство и хипстър барове. Всеки ще намери нещо за себе си там.

Всеки сезон е подходящ за посещение на Гданск със своите паметници, историята на профсъюзът „Солидарност“, красотата и величието на Балтийското крайбрежие. През лятото времето е идеално за плажуване, през пролетта и есента, когато обикновено вали можете да се разхождате из историческия център и крайбрежието на суровото море, а през зимата градът гостоприемно ви приканва на топло в своите музеи и кафенета.

Основната атракция на Гданск е историческата му част. Струва си, дори набързо да преминете през сложно декорираната Златна порта, която дава началото на най-оживената улица „Длуга“. Точно там се провежда най-голямото открито събитие на Полша – Панаирът на Доминик всеки август. Също там се намират най-интересните магазини за сувенири. Не може да пропуснете и Дългия пазар, който е един от най-хубавите в Европа, както и разположените наблизо Фонтан на Нептун, Съдебната палата и внушителната сграда на кметството. Друга забележителност е базиликата Св. Мария (Bazylika Mariacka), която е най-голеният тухлен храм в Европа. Вечерно време се разходете покрай река Молтава – там са най-живописните пейзажи.

Неразделен елемент от градския пейзаж е корабостроителницата. Ще откриете историята на „Солидарност“ и Лех Валенса, когато посетите модерната сграда на Европейския център за солидарност. Но ви предупреждаваме, че мястото е толкова очарователно и добре проектирано, че можете да прекарате дълго време там. Ако сте фен на съвременната архитектура и изкуство, отидете в Шекспировия театър, построен от черна тухла, както и квартал Зеспа, където ще намерите впечатляваща колекция от стенописи върху стените на старите сгради.

Когато сте на Балтийското крайбрежие, трябва да опитате пържената риба. Най-добрите ресторанти, предлагащи херинга, треска или скумрия, могат да бъдат намерени на река Молтава или в центъра на града. Ако не сте почитатели на бързата храна, а предпочитате нещо по-специално, посетете добре известните улици Wajdelota (район Wrzeszcz) или Straganiarska ( в центъра на града). За романтична вечеря, особено през нощта - изберете един от ресторантите, намиращи се в старите сгради на улица „Мариячка“.

Полезна информация за летищата

София Гданск

Популярни авиокомпании по маршрут София - Гданск