Меню

British Airways полети от София до Глазгоу

Покажи филтри

Глазгоу

 • Обща информация

  Официален език: Английски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Паунд (GBP)

 • Гласът на Глазгоу

  Гражданите на града и околностите използват диалекта на Глазгоу. Той е толкова различен от обикновения говорим английски, че туристи често не успяват да го разберат.

 • Градът, който си заслужава да посети

  Глазгоу влиза в ТОП 10 на градовете, които си струва да се посетят, според "Lonely Planet" - водещ издател на туристически и пътни книги.

 • Първото водоустойчиво яке

  Шотландското време е далеч от мечтаното топло и слънчево време. Нищо чудно, че гражданинът на дъждовния Глазгоу - Чарлз Макинтош е първият, който създава водоустойчиво яке, известно сега като Макинтош.

Забележителности на Глазгоу

Глазгоу е най-големият град в Шотландия и третият по население във Великобритания. По време на Индустриалната революция Глазгоу става основен център на инженеринга и промишлеността, особено корабоплаването, тъй като по протежението на реката са създадени много корабостроителници.

Днес, когато човек мисли за Глазгоу, веднага в съзнанието му изплува науката, изкуството или спорта. Всичко това е така, заради огромната трансформация на града след като корабната индустрия замира. Сега Глазгоу не изглежда като тъжен или скучен индустриален център. Той се превърна в столица на културата и модата, която задава световните тенденции и очарова с изключителната си архитектура. Университета в Глазгоу е едно от най-престижните висши училища във Великобритания и привлича множество студенти от цял ​​свят.

Футболните фенове свързват Глазгоу с футболен клуб Селтик, а главният му стадион "Селтик парк" е задължителна спирка за запалянковците на тази спортна дисциплина.

Градът предлага чудесно прекарване на мързелив следобед или вечер, докато се наслаждавате на отличен чай или на световно признатото шотландско уиски. Той също така изкушава с морски дарове, сирена, а за онези, които са гладни за нови вкусове, може да предложи известни деликатеси от агнешко или "шотландски бульон" – супа, сготвена с овнешка глава.

Глазгоу е чудесен избор за хора, които се фокусират върху разглеждане на забележителности по време на пътуването си. Определено си заслужава да посетите сградата на Общинския съвет и училището по изкуствата в Глазгоу, считано за архитектурен шедьовър. Глазгоу е пълен със съвременни сгради, разположени по тесни, очарователни стари улици. Градът има какво да предложи и на любителите на изпълнения на музика на живо - препоръчваме Ви да посетите „King Tut’s Wah Wah Hut“, където се провеждат ежедневни концерти както на местни, така и на световни банди.

Полезна информация за летищата

София Глазгоу

Популярни авиокомпании по маршрут София - Глазгоу