Меню

Ukraine International полети от София до Харков

Покажи филтри

Харков

 • Обща информация

  Официален език: Украински
  Валута: Гривня (UAH)

 • Най-големият площад

  Площад „Свобода“ според местните е най-големият в света, но според Уикипедия е шести по големина. Което и място да заема, той определено е впечатляващ. Построен през 1925 г., той е истинско въплъщение на съветската архитектура.

 • Детски влак

  Ако вярвате на „младите“, смело се качете на влак, управлявани обслужван само от деца. Малката южна отсечка е част от южно-украинската жп система и има за цел да обучи децата от малки в тънкостите на железопътния транспорт.

 • Паметникът на любовта

  Еднакво мразен и обичан – спорният паметник на любовта е представлява мъжка и женска фигури, летящи една към друга. Според поверието, ако се целунете под паметника, любовта ви ще трае вечно. 

Забележителности на Харков

Вторият по големина град в Украйна има близо 2 млн. души население и е един от главните икономически и културни центрове на страната. Паркът „Шевченко“ със своите красиви алеи, ботаническа градина и зоопарк, е любимо място за семейна разходка. Освен всичко това, там се намира също и паметник, отбелязващ преминаването на 50-я паралел през града. Харков е най-голямото населено място, през което минава. Държавите, маркирани от него са Чехия, Полша, Монголия, Канада, Белгия, Великобритания, Китай и Русия.

Фонтанът „Огледален поток“ е най-романтичната забележителност в града. Водата в него се влива в равен, почти широк поток, а нощното осветление придава магичен вид на дъга. Пейките около фонтана са предпочитани места през топлите летни вечери, а през уикендите около него често се провеждат сватбени фотосесии.

Религиозните храмове на Харков са достойни за възхищение. Сред тях е Катедралата, построена през 17-ти век с три кубета и класически пример за казашки барок. Църквата „Благовещение“ има впечатляващи стенописи и неовизантийска архитектура.

Интересна транспортна алтернатива е лифтът на Харков. Той преминава през парка Хорки и се използва като градски транспорт от 70-те години на ХХ-ти век. Дължината му е 1,4 км и разполага с 18 кабинки.

Полезна информация за летищата

София Харков

Популярни авиокомпании по маршрут София - Харков