Меню

Wind Rose Aviation полети от София до Киев

Покажи филтри

Киев

 • Обща информация

  Официален език: Украински
  Валута: Гривня (UAH)

 • Православни храмове

  Едно от нещата, с които Киев е известен са добре запазените храмове от различни периоди – „Св. София“ от 11 в., която е пример за средновековна източноевропейска архитектура, Десятинската църква, която е изградена върху останки от 10 в., Пещерните манастири от „Киевско-Печаторската Лавра“, които са издълбани от монаси, живяли в изгнание, манастирът със златното купе „Св. Михаил“ и др.

 • Статуи и паметници точно за снимка

  По улиците на Киев могат да се видят различни статуи и паметници, носещи интересно значение. Най-известен е паметникът на Родината Майка, който достига височина от 102 м. Останалите, сред които: Таралежът, Дамата и Господина, Носът на Гогол, Котаракът, Балерината, пейката във вид на очила, паметниците на Баба Яга, Шопен, Принц Владимир, основателите на Киев и Арката на приятелството са само част от атракциите, радващи туристите.

 • До Пирогов, но не по спешност

  Историческото селище Пирогов, което се намира в покрайнините на украинската столица, представя нагледно битът, културата и архитектурата на цялата страна.

Забележителности на Киев

Киев е един от най-древните градове в Източна Европа, възникнал още през 5 в. Река Днепър играе важна роля в неговия живот. През топлите месеци има туристически разходки с корабчета, а по брега и на някои от островчетата има обособени плажни ивици и заведения. Най-оживената улица е Крешчатак, където пулсът на града се усеща сред множеството магазини, ресторантчета и кафенета. През уикенда е забранено преминаването с автомобил през нея и тя се превръща в любим маршрут за разходка.

Майдан Незалежности или Площадът на независимостта е едно от най-важните места в Киев. Това е традиционна отправна историческа точка на много събития. Фонтаните и сградите около площада са денонощно осветени, което ги прави предпочитано място за срещи от местните жители.

Павираната улица „Андрийвский узвис“, която свързва Горни Киев с един от най-старите квартали – „Подол“ носи очарователен дух. Галерии, антиквариати, улични артисти и магазинчетата за сувенири посрещат всеки, който търси късче изкуство за спомен от Киев. В горния край на улицата се намира църквата „Св. Андрей“.

Резиденцията на украинския президент се нарича „Марийнский палас“ и е издържана в бароков стил, а сградата на парламента – „Върховна Рада“ е в неокласически. Друга основна забележителност на Киев е старата порта „Златна врата“, която е била част от някогашната крепостна стена на града.

Градският транспорт в Киев е разнообразен. Освен метрото, чиито централни станции са смятани за едни от най-красивите в Европа, има автобуси, трамваи, тролеи, градски бързи влакове, бързи трамваи, фуникуляри, свързващи част от центъра със стария квартал „Подол“ и маршрутки.

Полезна информация за летищата

София Киев

Популярни авиокомпании по маршрут София - Киев