Меню

Singapore Airlines полети от София до Истанбул

Покажи филтри

Истанбул

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Капалъ чаршия и Египетският пазар

  Сред тези пазари може да изгубите няколко дни, както и буквално да се изгубите. Капалъ чаршия е най-големият покрит пазар в Турция със своите 4000 магазина, предлагащи абсолютно всичко. Египетският пазар е най-старият в града и е известен със своите подправки, които навремето били внасяни от северноафриканската страна. Това място е истинска феерия от аромати и цветове.

 • Разходка по Босфора

  Корабният транспорт е много добре развит в Истанбул и много фирми предлагат превоз от единия до другия бряг на града. Пътуването от европейския до азиатския бряг или обратно с корабче е задължително изживяване, особено ако не е прибързано, а планирано с гид и разкази за забележителностите и легендите на двата бряга.

 • Фестивал на лалето

  Всяка година през април Истанбул е домакин на Фестивала на лалето. Малко хора знаят, че всъщност цветето е пренесено в Холандия именно от Турция. Навсякъде се засяват различни видове лалета, а в големите градски паркове се организират концерти, състезания и изложби.

Забележителности на Истанбул

Истанбул е град на два континента, няколко цивилизации и мечта за много владетели. Многомилионният мегаполис може да се изучава с години през погледа на историка, археолога, културолога, архитекта или гастронома и определено е едно от онези места, които трябва да се посетят поне веднъж в живота.

Сред главните забележителности на „града на Босфора“ е църквата Св. София. Нейната хилядолетна история и внушителна осанка, оставят посетителите ѝ безмълвни. Подобен по величие храм е Синята джамия Султан Ахмед. Нейните 20 000 порцеланови плочки в тюркоазеносин цвят създават усещането, че се намирате под ясен небосвод. Идеята зад нейното построяване е била да надмине по красота Св. София. Интересна забележителност за всички български туристи е църквата Св. Стефан, която е единственият железен православен храм. Тя е сглобена от части, пристигнали по кораб от Виена през Дунав и Черно море и е била важен символ за многото българи, населяващи Истанбул през XIX в.

Султанският дворец „Топкапъ“ е идеален за декор на приказките „1001 нощ“. В продължение на 400 години османските султани са трупали изобилие от ориенталско изящество и красота на това място, за да бъде то достоен дом за тях. Мраморът, златото, стъклото и коприната са основни елементи в интериора. Дворецът „Долмабахче“ е замислен като европейския дом на султана, построен през средата на XIX в. Въпреки това ориенталските елементи не липсват. Дворецът е известен със своето стъклено стълбище и с това, че през 1938 г. там умира Мустафа Кемал Ататюрк.

Площад Хиподрума свидетелства за връзките на Истанбул със западната цивилизация от времето на древните гърци. В миналото е използван за провеждане на конни надбягвания, а днес там се намират египетски обелиск от храма на Аполон, Змийска колона от храм в Делфи, колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм II.

Полезна информация за летищата

София Истанбул

Популярни авиокомпании по маршрут София - Истанбул