Меню

Aegean полети от София до Кос

Покажи филтри

Кос

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Древно име

  Името Кос за първи път е споменато в епичната поема на Омир - "Илиада". То е в употреба още от VII век пр. н.е.

 • Родното място на бащата на медицината

  В града се ражда най-блестящият лекар на древността - Хипократ. В негова чест е кръстен и огромният чинар с диаметър 14 метра, намиращ се точно пред замъка Неразия.

 • Малкият остров

  Целият остров има само 50 км. дължина, затова се възползвайте максимално и се разходете, докато сте там. Трудно е да се изгубите, защото по протежение на Кос има главен път, от който се разклоняват по-малки улички.

Забележителности на Кос

Кос е най-големият град на едноименния гръцки остров, разположен в източната му част. Разполага с най-важното пристанище на острова, което е и едно от най-значимите за Егейско море. Самият град има население от близо 20 хиляди души, а през летния сезон се превръща в любима дестинация за туристи от цял свят.

Околностите на града са били обитавани още през третото хилядолетие пр. Хр. На сегашното си място Кос е основан през 366 г. пр. Хр. През 1933 г. е разтърсен от силно земетресение, което налага и почти пълното му възстановяване. Въпреки че много от сградите са унищожени, и до днес може да се видят някои елементи от старата архитектура. Земетресението има и своята положителна страна – заради него са преоткрити немалко древни гръцки и римски руини. Затова обърнете внимание на разкопките, докато се разхождате из града.

Едно от местата, които определено трябва да видите, е замъкът Неразия. Построен е през 14 век като крепост на рицарския орден "Свети Йоан". Днес от едната му страна се вижда морето, а от другата пристанището, заради което е идеално място за разходка. Замъкът е ограден от красив терасовиден парк с палмови дървета. Цветните лодки, мирисът на море и замъкът на заден план създават живописна картина и незабравима атмосфера.

Пробвайте минералните бани на острова. Водата извира от скалите край морето, но е оградена от камъни и не се смесва с морската вода. За да избегнете навалицата от посетители, отидете рано сутрин или късно вечерта.

Докато сте в Кос, както и навсякъде другаде в Гърция, опитайте всичко, което ви се стори вкусно, и със сигурност няма да сбъркате. Гръцкият сладолед, домашният мед, ароматните билки и сушените домати определено си заслужават. Средиземноморската гръцка кухня ще ви накара да не искате да станете от масата, затова трябва да покажете воля, като се насочите поне към плажа.

Полезна информация за летищата

София Кос

Популярни авиокомпании по маршрут София - Кос