Меню

Air France полети от София до Лион

Покажи филтри

Лион

 • Обща информация

  Официален език: Френски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Гастрономическа столица

  Ако искате да опитате най-доброто от френската кухня, то Лион е правилното място. Лионската наденица, както и други подобни колбаси са типични за региона. Лионската салата, картофи и виното „Божоле“ са също част от задължителните вкусотии.

 • „Празник на Светлината“

  Всяка година в началото на декември в Лион се отбелязва Празникът на светлината. В продължение на четири дни денонощно се изпълняват различни шоупрограми, докато междувременно градът сияе от светлинните инсталации.

 • Католически традиции

  Католицизмът е на особена почит и има дълбоки традиции в Лион. Затова има много църкви и базилики, както и католически университет. Точно там представители от династията на Медичите са сключвали бракове с френските крале.

Забележителности на Лион

Родното място на братята Люмиер и Екзюпери е вълнуващият Лион, разположен между реките Сона и Рона. Лион често си оспорва с Марсилия позицията за втори по големина град във Франция след Париж. Заради архитектурното му наследство, съчетаващо ренесансов и готически стил, Лион е заслужил да бъде част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сред главните забележителности на френския град са: базиликата „Нотр Дам“, разположена на хълма Фурвиер, откъдето се разкрива най-добрата гледка, Амфитеатърът, Гало-римският музей, мостовете над река Сена, пл. „Белкур“ със сградите на Кметството, Операта и скулптури, символизиращи двете реки.

Най-подходящото време за посещение на града е през лятото. Средните годишни температури са сравнително ниски, което определя прохладно и приятно лято. От друга страна, зимата е доста студена и не се препоръчва за екскурзия.

Лион разполага с добре организирана система за градски транспорт. Повечето забележителности са разположени на пешеходно разстояние, но все пак може да ползвате метро, автобуси, трамвай и дори фуникуляр.

Полезна информация за летищата

София Лион

Популярни авиокомпании по маршрут София - Лион