Меню

Turkish Airlines полети от София до Москва

Покажи филтри

Москва

 • Обща информация

  Официален език: Руски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Рубла (RUB)

 • Московската Шанз Елизе

  Арбат е най-известната пешеходна улица в Москва. Тя се намира в сърцето на града и е създадена през 16 в. Историята ѝ се свързва с имената на известни личности от света на литературата и изкуствата, сред които: Пушкин, Гогол, Чехов, Толстой и др. В миналото на нея са работели придворните занаятчии, затова пресечките ѝ носят имената „Улица на бижутерите“, „Улица на дърводелците“ и др.

 • Символът на града

  Храмът Василий Блажени определено е най-разпознаваемата сграда в руската столица. Поводът за построяването ѝ е превземането на Казан от Цар Иван Грозни. Тя е изградена през 1560 г върху гроба на Св. Василий. Първоначално катедралата е бяла и със златни куполи, но в течение на времето придобива настоящия си облик. За нейното посещение се заплаща входна такса от всички лица над 18 г., но за многодетните семейства има безплатен пропуск.

 • На обяд в ГУМ

  Централният универсален магазин наподобява МОЛ, но освен магазини предлага и зелени площи. На третия етаж е разположен ресторант, наречен „Столовая 57“, където се предлагат ястия на прилични за Москва цени.

Забележителности на Москва

За Москва може да се пише и говори много, все пак това е световен мегаполис и столица на най-голямата държава в света. За нея са доказани или украсени куп любопитни факти като например: богатите руснаци често използват фалшиви линейки, за да се борят с пътния трафик; има паралелна, тайна мрежа на метрото, която свързва серия от военни бункери; там живеят най-голям брой милионери в света; Кремъл всъщност е построен от италианци; Ленинската библиотека е най-голямата в Европа и т.н.

В този огромен град (близо 12 млн. население) крайностите и противоречията се пресичат в шеметна въртележка, която привлича огромен посетителски поток във федерацията. Освен Кремъл, Червения площад и катедралата „Василий Блажени“ със своите приказно шарени куполи, други задължителни обекти за посещение са: Болшой театър, парка Горки, катедралата "Успение Богородично“, дворецът Терем, Московският музей на модерното изкуство, Държавният музей, обхващащ цялата история на Русия и руските земи назад до каменната епоха, Третяковската галерия и целогодишната Галерия с ледени скулптури.

Наричан още подземният Версай и подземната галерия на Москва, метрополитенът наистина заслужава внимание, дори и с цената на няколко изпуснати мотриси. Около 9 млн. души всеки ден кръстосват града благодарение на метрото, чиито 12 линии имат обща дължина от 331 км. Метрото отваря първата си линия през 1935 г., като основната задача пред проектантите му е да се създаде истински шедьовър, прославящ постиженията на комунистическия режим.

Руската столица посреща около 1 млн. фенове от различни държави по време на Световната купа на ФИФА през 2018 г. 

Полезна информация за летищата

София Москва

Популярни авиокомпании по маршрут София - Москва