Меню

ITA Airways полети от София до Неапол

Покажи филтри

Неапол

 • Обща информация

  Официален език: Италиански
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Придвижване в Неапол

  Най-добрият начин за придвижване в центъра на Неапол е пеша или да наемете скутер. За по-дълги пътувания можете да вземете обществен транспорт. За да стигнете до хълмовете, можете да използвате кабелна железница.

  
   
 • Сиеста в музея

  Не само магазините са затворени през деня, обявявайки сиеста. Сиеста има също в много туристически обекти, така че винаги проверявайте предварително работното време на мястото, което планирате да посетите.

 • Замразени във времето

  Докато сте в Неапол, е абсолютно задължително да посетите Херкуланеум (на 13 км от центъра на Неапол) и Помпей (на 25 километра). Тези два древни града са били покрити с вулканична пепел от близкия Везувий. Помпей е световноизвестен като най-добре съхранения античен град с около 2,5 милиона посетители годишно.

Забележителности на Неапол

В сърцето на Неаполския залив, през VIII век пр.н.е., гърците основават град Партеноп, който по-късно се преименува на Неаполис, а днес го познаваме като Неапол. Той е бил един от най-важните градски центрове в древността, през византийската епоха и една от основните точки за италианския Ренесанс. Градът е понесъл големи щети по време на Втората световна война.

Неапол е като история на европейската архитектура накратко. Най-старите археологически находки датират от древни времена - например в близост до Помпей и Херкуланеум. Най-ценните открития и от двата града, изчезнали при изригването на вулкани, са събрани в Националния археологически музей. Докато сте в Неапол си струва да посетите и катакомбите, разкопани от древни времена, а по-късно и от първите християни.

Сред най-интересните средновековни сгради са готическата катедрала с параклиса към нея и църквата "Санта Мария дел Кармин" в края на улица „Mercato“. Камбанарията на църквата е висока 75 метра и по този начин се вижда от различни точки на града. Разположен на малък остров, Castel Dell'Ovo - преведено на английски език като "Egg Castle" - служи като седалище за кралски чиновници и като държавна хазна.

Дворците от Ренесанса също са удоволствие за сетивата. В миналото е било общоприето, че всяко богато и самоуважаващо се семейство трябва да има свой дворец. Благодарение на този обичай, сега можем да се наслаждаваме на дворци като Palazzo Como или на Palazzo Orsini di Gravina. Тази тенденция е продължила много векове. Построен в Бароков стил, Palazzo Salerno или Palazzo Reale - кралски дворец, е ремонтиран многократно, а към днешна дата е в много добро състояние.

Неапол обаче не е само паметници - той също има божествена кухня. Ястията, произведени от местни продукти, придобиват висока популярност по целия свят. Неапол е мястото, където се е родила пицата, а оттук произхожда и най-вкусната моцарела. В пицария „La Masardona“ пицата се сервира като калцоне и прилича на огромен хляб, изпържен в мазнина. Ако искате да опитате местно вино и мезета, то „Spuzzule“ е точно за вас. Ако пък сте ценители на сладките изкушения си заслужава да посетите “Dolce idea gennaro bottone cioccolato”, където можете да намерите най-добрите шоколади и сладоледи в целия град.

Полезна информация за летищата

София Неапол

Популярни авиокомпании по маршрут София - Неапол