Меню

Lufthansa полети от София до Ница

Покажи филтри

Ница

 • Обща информация

  Официален език: Френски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Безплатни атракции в Ница

  Театърът на фотографията и изображението е бивш действащ театър, превърнат в музей. Днес безплатно могат да се разгледат творби на фотографи от цял свят и на различна тематика. Пазарът на цветята в Стария град е невероятно красива дъга от най-разнообразни растения. Не е задължително да закупите, може и да се порадвате на цветното изобилие. Археологическият музей показва предимно останали от римския период на града експонати, като се заплаща само екскурзовода.

 • Транспорт

  Ница не е голям по територия град и повечето основни забележителности за съсредоточени в един район, което прави придвижването лесно и сравнително бързо. Ако все пак се намирате в по-отдалечените части на града, има автобусен и трамваен транспорт, като трамвайните линии са доста нови. Билетът за еднократно пътуване е 1.5 евро. Пътуването с такси е доста по-скъпо.

 • Кухня

  Във Франция всеки регион има свои характерни рецепти, като общото между тях е, че са вкусни. В Ница има три задължителни неща, които да се опитат: салата „Ница“, анасоновият ликьор „Пастис“ и палачинката „сока“. Разбира се, вината и морски деликатеси също са предварително включени в кулинарния списък. Местната пица е тънка  и се приготвя с аншоа, маслини, лук и сирене.

Забележителности на Ница

Дали защото е град, почерпил от италианската и френската култура, или защото се намира на легендарния Лазурен бряг, Ница блести като истинска морска перла. Освен като типично лятна дестинация, градът е интересен и през зимата. През февруари се провежда карнавален фестивал, който е подобен на този във Венеция.

Най-оживеният булевард е „Променад дез Англе", който още през 19 век е бил любимо място за разходка на аристокрацията. Ивицата от 8 км е пълна със заведения, паметници, пейки и типичните за пейзажа на Ница палми. Там се намира и емблематичният хотел „Негреско“, прочут с колекцията си от произведения на изкуството и ротондата със стъклен таван. Хотелът е построен от румънец, чието име носи. Той успява да го наложи, но по време на Първата световна война „Негреско“ се превръща в болница. След това собственикът му е разорен и хотелът сменя притежателите си, като не след дълго успява да възвърне старата си слава.

Дворецът „Масена“ днес е превърнат в Музей на изкуството и историята на Ница, който може да се посети безплатно. Повече от 20 зали изобилстват от внимателно подбрани експонати и мебелировка, а красивата градина допълва кралското усещане. Старият и Новият град са разделени от главния площад на Ница, който също се нарича „Масена“. Фонтанът намигва исторически към древногръцкото минало на града, пресъздавайки сцени от митологията, включително и със 7-метровата статуя на Аполон. Нощно време сградите около площада са осветени в различи цветове, благодарение на съвременна арт инсталация.

Полезна информация за летищата

София Ница

Популярни авиокомпании по маршрут София - Ница