Меню

Lufthansa полети от София до Порто

Покажи филтри

Порто

 • Обща информация

  Официален език: Португалски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Алеята „Гая“

  Ако трябва да запомните една гледка от Порто, то по-добре да е изглед от крайбрежната алея „Гая“. Цветните архитектурни етажи и водата, която дарява Порто с благополучие омагьосват колкото няколко чаши сладко портвайн.

 • Мостът Дом Луиш I

  Бащата на Айфеловата кула Гюстав Айфел е създал железният мост Дом Луиш I на две нива. Днес по горното минава метрото на Порто, а долното е предназначено за леки автомобили.

 • Сладко изкушение

  В долината на река Дуеро се отглеждат 48 сорта грозде. Местните технолози произвеждат емблематичната напитка портвайн или просто порто, който се слави с подмамващия си сладък вкус.

Забележителности на Порто

Цветните къщи на красивия португалски град, се спускат на етажи към Атлантическото крайбрежие, формирайки идиличния пейзаж на Порто. Освен океанът, през Порто преминава и река Доуро. Благодарение на корабоплаването и търговията, градът достига своя разцвет през 18 век, което ясно личи от архитектурата. От този период датират Катедралата на Порто, църквата „Св. Франциск“ и Кулата на духовниците, издържани в бароков стил. Отличителен декоративен елемент за Порто са синьо-белите плочки азулежу, които могат да се видят по местните сгради на различни локации.

Най-оживената част от Порто е пл. „Рибейра“ и кварталът около него, където има много заведения, предлагащи типични за региона ястия и сладкото вино портвайн. От там тръгват няколко основни линии на градския транспорт, които ще ви отведат до Стария град или централната ЖП гара.

В близост до църквата „Св. Франциск“ се намира дворецът „Болса“, чиято сграда е служила за седалище на стоковата борса в Порто. Най-впечатляващата част от него е „Дворът на нациите“. Това всъщност е зала, в която са окачени флаговете на всички нации, с които Порто е търгувал, а голямото стълбище, свързващо етажите е осветявано от бронзови свещници.

Музеят „Сералвеш“ и паркът около него са посветени на съвременното изкуство и са задължителна спирка за всеки ценител. Домът на музиката в Порто е огромна концертна зала, построена в съвременен стил. Макар бетонното здание с неправилна форма да озадачава някои, то други възхваляват неговия модерен дизайн.

Полезна информация за летищата

София Порто

Популярни авиокомпании по маршрут София - Порто