Меню

LOT полети от София до Познан

Покажи филтри

Познан

 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Градът на владетелите

  Църквата "Св. Петър и Св. Павел" е един от символите на града. Намира се на остров Тумски и е на пешеходно разстояние от стария град. 

 • В пивоварната

  В пивоварната на Лех се произвеждат най-популярните полски бири. Може да се направи организиран тур, който показва различните етапи в производството на бира, като разбира се завършва с дегустация.

 • Музеят на кроасаните

  Място, където можете да научите поленски диалект, да видите със собствените си очи как прочутите Saint Martin Croissants се пекат и да се запознаете с историята на града накратко. Мястото е интересно както за деца, така и възрастни.

Забалежителности на Познан

Познан e един от най-старите градове в Полша, намиращ се в западната част на страната. Археологическите проучвания показват, че първите хора са стъпили в тази област в ерата на палеолита, като всичко, което знаем за тях е, че са били ловци на елени.

Първите заселници се появяват между V и VI век пр.н.е. Историците твърдят, че може би Познан е мястото, където се е състояло кръщенето на Полша през 966 г. Преди това земите са били заселени със славянските народи поляни, които слагат началото на някои традиции като рисуване на яйца, пеене на коледни песни и други, които днес са признати за християнски обичаи.

Най-известният символ на Познан са две кози, които се борят помежду си. За първи път се появяват там през 1551 г. и могат да се видят и до днес - всеки ден, точно в 12 ч. при главната кула на кметството. Друго типично за града са многоцветните градски къщи, тук-там покрити с рисунки на художници.

В Познан можете да намерите и „най-младия“ замък в Европа - Цезаровият замък, построен през 1910 г. за краля на Прусия Вилхелм II. Адолф Хитлер иска това място за своето седалище и по тази причина през 1939 г. започват ремонтни дейности, при които много от стаите са реконструирани и функционалността им е променена. Замъкът е отворен за посетители в определени дни. В дворецът Górków, резиденция от Възраждането, днес се помещава Археологическия музей.

След цял ден, изпълнен с разглеждане на забележителности, можете да си поемете дъх в парка на Цитаделата. Сред зелени площи и дървета, там ще откриете крепостни стени, гробища, паметник в чест на войници, борещи се за Познан през 1945 г. и Музея на арматурата, който се намира сред останките от Форт Виниари от XIX век.

Ако искате да опитате традиционна полска храна, струва си да посетите ресторант Wiejskie Jadło. В менюто можете да намерите полски кнедли, кисела ръжена супа в хляб, пълномаслено зеле или патица с ябълки. Своеобразно пътешествие във времето ви очаква в кафене Пролетариат, което е проектирано в комунистически стил, а също така предлага алкохол и храни, характерни за комунистическите времена като например херинга, кисели краставички, свинска мас или хляб със свинска мас.

Полезна информация за летищата

София Познан

Популярни авиокомпании по маршрут София - Познан