Меню

Търсене на полети от Андора до Етиопия

Покажи филтри

Етиопия

 • Адис Абеба
 • Обща информация

  Официален език: Амхарски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Бир (ETB)

 • Къде да ядете?

  Добра идея са ресторантите „Yod Abyssinia“, „2000 Habesha“ и „Kategna“.

 • По италиански

  Въпреки че в Адис Абеба архитектурата е типично африканска, в квартала „Piazza“ ще се почувствате като в Италия. Тук можете да намерите много добри ресторанти и кафенета.

 • Трекинг с наслада

  Обичате активностите? В такъв случай се насочете към планината Ентото (Entoto – англ.). Маршрутът започва от църква „Saint Mary“ и трае не повече от половин ден.

 • Как да комуникирате?

  В Етиопия се смесват култури, националности и религии. В Адис Абеба могат да се чуят около 80 езика, но най-значимите са амхарски и тигриня.

Какво си струва да видите в Адис Абеба?

Адис Абеба е богат и модерен град, ситуиран в центъра на една от най-бедните държави в света. За да го опознаете трябва да се сблъскате с констраста между претъпкания, но поддържан център на столицата и предградието, където царува бедността. Адис Абеба не впечатлява туристите с паметници, но ги привлича със своите ресторанти, където могат да се опитат вкусни традиционни месни ястия. 

Градът, чието име означава „ново цвете“, намиращ се в центъра на пустинната равнина Finfinnie, е основан през 1887 година като дар на император Менелик II към жена му Тейту Бетул. Днес той е четвъртият по големина градски център на Африка и е нейното икономическо и политическо сърце. Той е пресечна точка на много култури като тук живеят представители на почти 80 националности и религии – основно християни и мюсюлмани. В периода между 1936 и 1941 година градът е окупиран от италианци – това влияние може да се усети основно в района на квартал „Piazza“.

Струва си да посетите катедралата „Saint George“ от 1896 година, където са били коронясвани етиопските императори, както и православната църква „Holy Trinity“. Задължителен е и старият град „Mercato“, както и великият дворец на император Менелик II, който в момента служи за седалище на етиопското правителство. Впечатляващ е още Националният дворец от 1955 година, който е построен по модел на Бъкингамския дворец. Архитектурните любители ще бъдат възхитени от сградата на „Africa Hall“, където се помещава Икономическата комисия на ООН за Африка. За феновете на историята пък интерес представляват колекцията на Етиопския национален музей, Археологическия музей и Историко-етнографския музей.

В основата на местната кухня са лютите подправки – „bebri“ (паста от смлени люти чушки) и “mitmita”(млян лют пипер със сол). В ресторантите си струва да поръчате „injera“ (палачинка от ферментирало брашно от африканското житно растение теф) заедно със някой сос, например „kai wat“ (много лют сос за месо) или „sziro“ (пюре от боб). Задължително опитайте и известните етиопски хапки от месо наричани „tidbits“. Такова предложение е „kitf“, което е накълцано говеждо с масло и лют пипер със сол, или пък „gored gored“ – говеждо или агнешко със сос „berberi“ от лют пипер или люта горчица.