Меню

Търсене на полети от Андора до Казахстан

Покажи филтри

Казахстан

 • Алмати
 • Атирау
 • Шимкент
 • Оскемен
 • Нурсултан
 • Обща информация

  Официален език: Казахски, руски
  Часова зона: UTC +6
  Валута: Тенге (KZT)

 • Казахстанският „Арбат“

  Главната търговска улица на града, наричана кодирано „Пътят на коприната“ или Арбат е уютна пешеходна зона, изпълнена с магазини, кафенета, галерии и работилници.

 • Вечеря за номади

  Преди два века повечето местни са живеели в юрти. Точно това усещане се опитва да предаде и специалният ресторант-юрта, в който се храните облегнати на възглавнички и покрай животински кожи. Месото и особено конското, са главни действащи лица в менюто.

 • Хранителни базари

  Всякакви домашно приготвени вкусотии може да откриете на някои от пазарите за храна в Алмати. Пушените сирена и сладкишите са особено изкусителни.

Забележителности на Алмати

Алмати е бивша столица и най-голям град на Казахстан. Там се намира също най-заетото летище в Централна Азия, затова може да обобщим, че градът е лицето на този така интересен район. Това, че Казахстан е кръстопът на народите от векове, може да се забележи от разнообразната градска архитектура на Алмати. Първите останки от сгради там, датират от времето на Пътя на коприната. Масивното съветско строителство е оставило стабилен отпечатък, а съвременните сгради притежават съвсем различен почерк.

Една от най-забележителните сгради е т.нар. Зенковска катедрала, която е втората по големина дървена сграда в света и единственият подобен храм. Смята се за цяло чудо, че е устояла на капризите на времето, включително и земетресение. Тя е издържана в типичния за руската ортодоксална църква пищен стил и се намира в известния парк Панфилов. Основната религия в страната е ислям и могат да се видят доста джамии, като най-голямата сред тях се намира в центъра на града.

Метростанциите на Алмати са забележителни със своето изкуство. Те са запланувани така, че да предоставят място за безплатни творби, до които всеки пътуващ да има достъп. Всяка една станция е различно със своите платна или скулптури.

Централният държавен музей на Алмати определено е най-интересният, съхраняващ експонати от бронзовата ера до наши дни, включително и скелет на „златния мъж“ във военни доспехи. Останките от този древен човек са открити на 70 км от Алмати, като той е заровен през 300 г. пр. Хр.