Меню

Търсене на полети от Андора до Непал

Покажи филтри

Непал

 • Катманду
 • Обща информация

  Официален език: Непалски
  Часова зона: UTC +5.75
  Валута: Рупия (NPR)

 • На лов за сувенири

  Thаmel е може би най-туристическата улица в Катманду. Навсякъде се продават сувенири, стари книги и антики, има кафенета, пекарни и търговци, предлагащи всякакви услуги, включително полет до Еверест и стрелба с лък.

 • Високопланинско кафе

  Не е особено популярен фактът, че Непал разполага с достъп до уникални кафени зърна, които растат на височина от 4000 метра. Непалското кафе е плътно и приятно на вкус, без горчивина.

 • Езикът на храната

  На особен интерес се радват кратките готварски курсове за чужденци, които преподават азбуката на непалската кухня. Ще се научите как се приготвят традиционните местни рецепти.

Забележителности на Катманду

Непалската столица Катманду, която може да срещнете още като Канипур, се намира на цели 1350 метра надморска височина в Хималаите. Градът притежава уникална атмосфера, която моментално пренася посетителите си в друго измерение.

Площад „Дурбар“ е първото място, което всеки гост на Катманду посещава. Той зает от впечатляващите 50 храма и старинни дворци със специфични триъгълни покриви. Самата гледка красноречиво пояснява връзката между площада и името му, което в превод от местния език означава „дворец“.

Въпреки голямата концентрация на храмове, има много други извън „Дурбан“, които заслужават внимание. Най-големият, стар и важен храмов комплекс се нарича Pashupatinath, на брега на река Багнати. Отличава се с позлатен покрив, сложно издълбани греди, по които се различават членовете на семейство Шива и четири главни сребърни порти, на всяка от които има божество. Друга важна забележителност е Храмът на маймуната, който се намира в западната част на непалската столица. Изкачете всички 365 каменни стъпала до златната ступа (конусовиден елемент от будистки храм), за да имате късмет.

Бившият кралски дворец е достъпен като музей от 2009 г., за да даде по-добра представа за миналото на Непал. Около него са кралските градини, които са добре поддържани. Дворецът се намира близо до търговската улица Thamel.