Меню

Търсене на полети от Андора до Словения

Покажи филтри

Словения

 • Любляна
 • Обща информация

  Официален език: Словенски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Парк „Тиволи“

  Паркът е любимо място на жителите и гостите на града, защото освен добре поддържани зелени площи и алеи за разходка, там редовно се излагат фотографии и други произведения на изкуството. В парка се намира и дворецът Тиволи, който днес помещава Международния център за графични изкуства.

 • Кухня

  Словенската кухня е повлияна от австрийската, унгарската и италианската кулинарни традиции. Специалните хлябове, които се пекат във вид на венец и имат различни плънки, се наричат щрукли, а потика е празничен десерт, наподобяващ кекс.

 • Транспорт

  Любляна е чудесен град за пешеходни разходки, но не толкова приветлив към автомобилите. Има редовни връзки между летището, централната автогара и ЖП гарата, които са близо до централната част. Автобусният транспорт е много добре организиран.

Забележителности на Любляна

Чаровната словенска столица ще ви потопи в своята приказка чрез кокетна архитектура, легенди за дракони и романтични разходки с корабчета. Според историята, древногръцкият герой Язон е преборил драконите, преминавайки през Любляна в търсене на Златното руно.

Река Любляница служи за основна разделителна линия на града. Източната част е Старият град, познат със своите сгради в бароков стил, а Западната част е модерна Любляна. Като типичен град, разположен на река, словенската столица има много красиви мостове, по които да се разходите и да се снимате. Най-известният сред тях е Тройният мост.

Емблемата на Стара Любляна е Замъкът, който е построен още по време на келтите, а по-късно е използван и от римляните. С него е свързана драматичната любовна история за словенските Ромео и Жулиета, в случая – Франс и Юлия. Девойката е била обещана на друг, заради което влюбеният мъж се самоубива. Със своя пищен и открояващ се стил, катедралата „Св. Николай“ е най-впечатляващият храм в града.

Главната артерия на Любляна е пл. „Прешерен“, носещ името на най-признатия словенски поет. На площада се намира сградата на най-стария универсален магазин, наречена Центромеркур със статуя на Меркурий – богът на търговията. В северната част на Стария град се намира люблянският пазар, простиращ се по брега на река Любляница. Той се състои от открита, закрита част и бар. По-ниската му част е отделена за продажба на рибни деликатеси от Адриатика.