Меню

Търсене на полети от Андора до Таджикистан

Покажи филтри

Таджикистан

 • Душанбе
 • Обща информация

  Официален език: Таджикски, руски
  Часова зона: UTC +5
  Валута: Сомони (TJS)

 • Най-голямата чайна в света

  Въпросната сграда има капацитета да побере 3200 човека, като днес се ползва по-скоро като конферентен център и зала за балове и преми на чуждестранни делегации. Мраморът и дърворезбите на местни майстори-занаятчии красят огромната сграда.

 • Крепостта Хисар

  Ако обърнете внимание на банкнотата от 20 таджикистански сомони, ще забележите крепостта Хисар, която се намира за 30 км западно от Душанбе и е идеална дестинация за еднодневна екскурзия. Останките от някогашната крепост, построена през 18-ти век, заедно с заобикалящата я природа, са предпочитано бягство от града за местните.

 • Природният резерват „Нурек“

  На 80 км югозападно от Душанбе по магистрала А385, ще намерите язовир с опалово сини води, който е вторият най-високо разположен в света. Кокетно са „кацнали“ плаващи къщички, които примамват към дълъг уикенд сред природата.

Забележителности на Душанбе

Столицата на Таджикистан е от онези дестинации, които първоначално търсим с въпросителна върху картата и по-късно се питаме, как така не сме ги открили по-рано. Самият град възниква доста отдавна, като пресечена точка на древни търговски маршрути. На неговото място е имало голям пазар, провеждащ се всеки понеделник, от където произлиза и името му, което е с персийски корен.

Етнографският музей, заедно с Националния музей за антики се помещават в една сграда и представляват добър курс по история и култура на Таджикистан, който набързо може да минете, за да разбирате по-лесно местните и техния манталитет. Ще видите необичайно големи дървени обувки и ръкавици, емайлирани обеци и амулети, специални копринени платове, известни като „атлас“, носени от жените в Таджикистан за специални поводи и други.

Паркът „Рудаки“ носи името на „бащата“ на персийските поети. Множеството алеи, преминаващи през цветни лехи, езера и фонтани сякаш са покрити с балдахин от зеленина, дължащ се на големите дървета в парка. Там се намира често сниманата статуя на поета Рудаки и огромния флаг на страната, веещ се гордо на 165 метра височина.

Сред най-впечатляващите съвременни паметници на Душанбе е статуята на основателя на Саманидската династия – Исмаил Сомони, която е издигната по повод 10 вековната история на империята. Нейният арт деко стил и близостта с площада на приятелството, я превръщат в привлекателно място за разходки и снимки.