Меню

Търсене на полети от Афганистан до Северна Македония

Покажи филтри

Северна Македония

 • Скопие
 • Обща информация

  Официален език: Македонски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Денар (MKD)

 • Нощен живот

  Фантастични барове, нощни клубове, ресторанти и кафенета работят без умора. Повечето млади хора посещават града именно заради бурния нощен живот. Градът е домакин и на уникални фестивали, сред които и определяният за едно от най-големите културни събития в Македония летен фестивал.

 • Охридското езеро

  Само на 170 км от Скопие се намира прелестното Охридско езеро, посещавано от туристи от цял свят. Обявено от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, то е дом на голям брой ендемични животински и растителни видове. Подходящо е и за риболов.

Забележителности на Скопие

През последните няколко години централната крайречна зона на Скопие ударно извади на показ своята историческа същност. Статуи на воини се извисяват нависоко, мраморни музеи изникват непрекъснато, наред с внушителни фонтани, които те карат да се чувстваш наистина малък. Строежите са резултат от националистическия проект на премиера Никола Груевски, наречен „Скопие 2014“, който е все още в процес на осъществяване. Независимо от противоречивите мнения, никой не може да отрече, че македонската столица се превърна в забавен балкански метрополис – може би малко сюрреалистичен и крещящ, но в никакъв случай скучен.

Но Скопие има своето истинско историческо ядро, което заслужава точно толкова внимание, колкото и новите градски чудеса. Един от най-главните символи на града, разбира се, е статуята на конника на централния площад, изобразяваща Александър Македонски. Следите от византийската и турската епоха са концентрирани около възхитителната градска чаршия, граничеща с каменния мост от XV в. и Скопската крепост.

Бидейки столица на страната, тук са концентрирани и повечето културни институции като Националната университетска библиотека, Академията на науките, Националният театър, Филхармония, Опера и балет. Музеите съхраняват и популяризират богатото историческото и културно наследство на Скопие. 

Популярни авиокомпании по маршрут Афганистан - Северна Македония