Меню

Търсене на полети от Антигуа до Грузия

Покажи филтри

Грузия

 • Тбилиси
 • Батуми
 • Обща информация

  Официален език: Грузински
  Часова зона: UTC +4
  Валута: Лари (GEL)

 • Старият град

  Старинната част на Тбилиси е съхранила типичните грузински къщи с дървени фасади и балкони, обкичени с цветя. На доста места се срещат бронзови статуи, свързани с местния фолклор и чувство за хумор.

 • Език

  Пътувайки до Тбилиси, веднага ще забележите колко интересна е грузинската писменост. Тя е уникална с това, че спада към картвелските езици, които се говорят от едва 5, 2 млн. души в района на Кавказ. Но местните хора говорят английски и руски езици.

 • На пазар за бижута

  Пазарите в Тбилиси като Мейдан пазар, могат да предложат интересни неща, сред които изящни бижута, създадени по техника минанкари. Тези украшения се изработват от специфичен емайл, наподобяващ стъкло и често са инкрустирани със злато, сребро и полускъпоценни камъни.

Забележителности на Тбилиси

Столицата на Грузия е разположена на река Кура и е основана още през IV век. В превод името Тбилиси означава „топъл град“, заради минерални извори в квартала Абанотубани, които отдавна не функционират.

На хълма „Света Гора“, който се издига над града, се намират цитаделата Нарикала с църквата „Св. Никола“. С кабинков лифт може да стигнете до нея само за няколко минути и да се насладите на гледката към града. Вечер стените на цитаделата се осветяват и не може да пропуснете тази забележителност. Една от туристическите атракции на Тбилиси е разходка с лодка по река Кура, която е и най-дългата в страната.

Сред основните локации на Тбилиси са Площадът на победата с колона на Св. Георги, който е покровител на грузинската столица, Църквата „Св. Троица“, чиито кубета са конусовидни, а камбанарията й се издига до 90 метра над земята и статуята на Майка Грузия, държаща символите на страната – меч и чаша, означаващи сила и гостоприемство.

В града може да се придвижвате с метро, автобуси, трамваи и таксита. Най-използван е автобусния транспорт, а тарифите на такситата са доста евтини спрямо тези в Европа и Северна Америка.