Меню

Търсене на полети от Албания до Германия

Покажи филтри

Германия

 • Дортмунд
 • Меминген
 • Франкфурт
 • Кьолн
 • Щутгарт
 • Нюрнберг
 • Карлсруе
 • Обща информация

  Официален език: Немски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Голямото „U“

  Ако докато се разхождате из Дортмунд, забележите сграда с голяма буква „U“, то сте попаднали на новата-стара забележителност на града. В продължения на 67 г. сградата е функционирала като пивоварна. След закриването ѝ е превърната в Център за изкуство. Изложени са различни видове творби от 20-21 в.

 • Паркът „Вестфален“

  Това е едно от най-красивите места за разходка в града. Освен обикновен парк с езеро, фонтани, алеи и пейки, има прекрасен розариум. Там се намира телевизионната кула на града, която е висока 208 м и може да се изкачите до върха ѝ с асансьор.

 • Здравеопазване и технологии

  Дортмунд е редовен домакин на втората най-голяма изложба в Германия, посветена на новите тенденции в техниките за лечение на човешкото здраве – Германска изложба за професионално здраве и сигурност.

Забележителности на Дортмунд

Дортмунд е център на една от най-развитите индустриални области в Германия. Въпреки това, градът си е спечелил прозвището „зеленият метрополис“, заради многото паркове, градини и агрокултури, отглеждани в покрайнините му. Според сведения от 880 г., преди да бъде провъзгласен за град, Дортмунд е бил със статут на село и се е наричал Тротмани. Градът разполага със свое летище, намиращо се на 13 км източно от него, което постоянно увеличава трафика си. Най-близкото интерконтинентално летище е това в Дюселдорф.

Площад „Алте маркт“ е историческото сърце на Дортмунд. Там се намират най-старите и значими сгради, в централната му част веднага се откроява фонтан и скулптура на пъстър носорог с криле. Най-старата църква се нарича „Св. Рейнолди“, а ако изкачите всички 200 стъпала, ще стигнете до върха на кулата ѝ, откъдето се разкрива много приятна гледка. Друг градски символ, също разположен на площада, е кулата „Адлертурм“, която напомня за някогашните стени на града. В нея се помещава историческият музей на Дортмунд, в който е отделено по-специално внимание на строителните техники през Средновековието.

Както в други германски градове, в Дортмунд също има интересни музеи. Някои от тях са: Музеят-пивоварна, който освен на техниката за приготвяне, акцентира и на рекламата в сектора; Музеят на готварската книга разполага с библиотека, в която са събрани милиони рецепти; Музеят на изкуството и културната история е най-старият в областта Рур; Индустриалният музей прилича на старинен замък и разказва за минното дело в региона.

Дортмунд е идеална зимна дестинация, защото точно там са изключително популярни немските лакомства щолен, джинджифилови сладки и сладкото греяно вино глювайн. Коледните пазари са истински празник за сетивата.

Популярни авиокомпании по маршрут Албания - Германия