Меню

Търсене на полети от Австралия до Алжир

Покажи филтри

Алжир

 • Алжир
 • Обща информация

  Официален език: Арабски
  Часова зона: UTC +1
  Валута: Динар (DZD)

 • Концерти по време на Рамадан

  В района на музея „Бардо“ по време на Рамадан се организират много концерти, които можете да посетите. 

 • Извън града

  В съседния град Типаза можете да видите останки от Римските могили - гробници на кралете на царството на Нумидия. Ако се разходите до морското пристанище тук, ще имате шанса да опитате превъзходни ястия с морска храна.

 • Визови затруднения

  Туристическа виза до Алжир се издава само на хора, които са получили покани от жители на града да ги посетят. 

Какво да видите в Алжир?

Град Алжир се намира на Алжирския залив на Средиземно море – там живеят близо 3 милиона души и мястото е рядко посещавано от туристи. Поради конкретни държавни изисквания придобиването на туристическа виза е не леко занимание, но със сигурност си заслужава усилието. „Белият град“ и неговите жители ще ви изненадат със своята дружелюбност и гостоприемство.

Алжир бива наричан „бял град“, поради фасадата на сградите, покрити с бяла боя. Въпреки че те често са доста мръсни и избледнели от силните слънчеви лъчи, погледнати от брега на морето, могат да оставят трайно впечатление. Първоначално древните римляни са основали град на тази територия. Той е бил унищожен през 7ми век от арабите. Малко по-късно местността е завладяна от финикийците, след това от отоманите, а през 19ти век от французите. Архитектурното влияние на тези народи може да бъде усетено и до ден днешен.

Чудите се какво си струва да посетите в Алжир? Със сигурност „Голямата джамия“ (“Djama’a al-Kebir” – ориг.) с минаре от 14ти век, както и джамиите на Сиди Абдаранхам (Sidi Abdarrahman), Джам Ел-Джадида (Jam El-Jadida) и Али Битчин (Ali Bitchin). Задължително посетете и джамията „Кетчаоуа“ (Ketchaoua), която по време на френското влияние е служила като католическа катедрала повече от 120 години. Не пропускайте и базиликата „Notre Dame d'Afrique“, Дворецът на говернатора „Dar Hassan Pacha“, Пощенският офис (La Grand Post), както и Етнографски музей Бардо („Bardo“). Задължително се разходете из стария град „Касба“, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  На един от хълмовете в квартала през 1982 година бива построен паметник в чест на мъчениците на революцията („Monument of Martyrs of Revolution“ – ориг.) достигащ височина 100 метра. Там можете да станете свидетели на удивителната панорама на града.

Най-известните традиционни ястия тук са „harira“ (супа от нахут, леща и боб с лют сос Хариса), „chakchouka“ (забулени яйца сервирани с домати, чили и кимион), кус-кус със зеленчуци и карантита (местен вид пица). Сред менюто с десерти ще срещнете баклава, приготвена с мед, ядки и тибарин – вид местен ликьор. Не забравяйте да си поръчате и сладък ментов чай, който е често предлаган в региона. Къде да ядете? Препоръчваме ви да опитате предложенията на местните пазари, както и в ресторантите „La Badiane“ и „Tanjra“.