Меню

Търсене на полети от Аруба до Азербайджан

Покажи филтри

Азербайджан

 • Баку
 • Обща информация

  Официален език: Азербайджански
  Часова зона: UTC +4
  Валута: Манат (AZN)

 • Бонд, Джеймс Бонд!

  Не много хора знаят, че петролна рафинерия в близост до Баку е била използвана като снимачна площадка за един от филмите "Джеймс Бонд", а именно - "Един свят не стига" с Пиърс Броснан от 1999 г.

 • Столица на забавлението

  Баку неведнъж е попадал в Топ 10 на световните столици с най-добър нощен живот, според последователите на няколко популярни сайта за туризъм.

 • Град, който впечатлява

  Баку заедно със своята красива и еклектична архитектура, включваща градски къщи от 20 век и лъскави небостъргачи, често е наричан "Париж на Изтока" или "Дубай на Кавказието".

Забележителности на Баку

Баку е най-големият град не само в Азербайджан, но и в целия кавказки регион. Това е столицата, разположена на най-ниска надморска височина в света. Около 25% от цялото население на страната живее в Баку. Бляскавият град е изградил своята съвременна визия, благодарение на добива на газ и намиращите се наблизо мини.

Можете да стигнете пеша до най-интересната и представителна част на Баку - Старият град, през Площада на фонтаните. Ще стигнете дотам и чрез метрото, чиято красива станция се намира точно до една от портите на Стария град. Ще ви направят впечатление красивите и реставрирани мраморни улици, както и няколкометровият крайморски булевард. Наред с това има много ресторанти, модерен кей и таксита, напомнящи английски стил, които чакат пътниците си.

Старият град в Баку, обграден със стени от XI век, е толкова впечатляващ, че е добавен към списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте да се разходите до един от площадите в тази част на града - "Азалдинг", където се намират седалището на правителството и паметникът на Хейдар Алиев, президент на страната през периода 1993-2003 г., чието управление е наследено от сина му. В центъра на града са разположени магазини на едни от най-добрите световни дизайнери.

Жителите на Баку се гордеят с местната си кухня. Обезателно опитайте шиш кебапът, който не е приготвен само от агнешко, но и пилешко, риба, картофи и патладжан.  Много популярно ястие е също долма или вариант на нашите сарми - месо, завито в лозови листа. Опитайте също и душбар - бульон с кюфтенца от овнешко. Ароматният чай, сервиран в изящна чашка, е идеален за всеки момент от деня.

До неотдавна местните са смятали, че ресторантската храна изобщо не може да се сравнява на вкус с домашно приготвената. Днес обаче хората са свикнали с ресторантите и с радост ги посещават, затова и Баку може да предложи разнообразие от заведения.