Меню

Търсене на полети от Аруба до Словакия

Покажи филтри

Словакия

 • Братислава
 • Кошице
 • Обща информация

  Официален език: Словашки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • За любителите на изкуството

  Ако искате да предизвикате сетивата си, това е правилното място. Атрактивен, модерен и пъстър – това е музеят на модерните изкуства „Данубиана“ в Братислава. Постоянните му експозиции включват изложби на закрито (в самата сграда) и на открито (в парка към музея).

 • Словашки вкусове

  Националната кухня на страната е заимствала доста от Австрия и Унгария, затова се пригответе за калорични местни и тестени ястия, поляти със завидно количество бира. Все пак някои местни специалитети са халушките, приготвени от картофено тесто със сирене и бекон и траделник, което представлява тестен цилиндър с аромат на лимон и индийско орехче.

 • Градски транспорт

  Автобуси, трамваи и тролеи обслужват градската мрежа на Братислава. Те се движат по маршрутите си от 04:20 до 23:00 ч., а след това има няколко нощни линии обозначени с буквата „N“, които минават на всеки час през съответните спирки. Шофьорите не продават билети, а един билет важи за цялата градска мрежа. Цената му зависи от периода на валидността му – за 15, 30, 60 мин. и цял ден.

Забележителности на Братислава

Братислава е идеалната отправна точка за централноевропейско пътешествие. Тя се намира само на час от Виена и на около два часа от Будапеща. Самият град е сравнително малък и лесен за обхождане. За разлика от други европейски столици, той става главен град на Словакия едва през 1993 г. след разпадането на Чехословакия. Братислава е единствената столица, граничеща с две държави – Австрия и Унгария, а заради близостта си с Виена често е наричана виенско предградие.

Най-известната забележителност на Братислава е мостът SNP или Мостът на словашкото народно въстание. Отгоре преминават автомобили, а отдолу има алеи за пешеходци и колоездачи. Другото му наименование е НЛО-мостът, заради странната кръгла постройка, разположена върху горната му част от периода на комунизма. Именно заради това, мостът има противоречива репутация, но все пак си остава най-оживената връзка между двата бряга на Дунав.

Старият град е идеалното място за разходка. Той е изцяло пешеходна зона и е съхранен в средновековен стил, пазещ типичните за подобни градове истории и легенди. Замъкът Братиславски Храд е една от забележителностите, които се забелязват веднага. Разположен на хълм, замъкът предлага чудесна гледка към целия град и дори до съседните държави. Той е изграден през 10 в., когато тази територия все още е спадала към Унгарското кралство.

Готическата църква Св. Мартин е била мястото, където унгарските крале са били короновани през известен период от историята. Старият град е осеян с малки златни коронки, маркиращи пътят на коронацията, а именно – от Дунава към храма, през центъра на града и отново към реката. Синята църква „Св. Елизабет“ е друга интересна сграда в стил Арт Нуво, която се отличава с характерния си цвят и често е наричана галено „малката църква“ от местните.