Меню

Търсене на полети от Оландски острови до Полша

Покажи филтри

Полша

 • Краков
 • Катовице
 • Варшава
 • Вроцлав
 • Гданск
 • Познан
 • Жешов
 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Солна изложба

  В близост до Краков се намира солната мина „Величка“, която впечатлява със своите пещери. Изцяло от сол са създадени няколко украсени зали и различни скулптури.

 • Спомен за миналото

  Един от най-болезнените уроци от съвременната история на човечеството, се намира на 50 км западно от Краков. Останките от най-големия нацистки концентрационен лагер „Аушвиц“ и музеят към него, напомнят за множеството жертви от Втората Световна война.

 • Транспорт

  Транспортната мрежа на града е организирана от автобуси и трамваи, които се движат редовно между 05:00 и 23:00 ч. Предимство е наличието на нощни линии, но те минават по-рядко и билетите струват малко по-скъпо.

Забележителности на Краков

Краков е едно от културните бижута на Полша. Средновековната архитектура на града потапя всички посетители в своята приказка. Подходящ е за посещение целогодишно, заради приятния си умерен климат, макар зимата да е мразовита, но затова пък има голям Коледен базар. Краков се гордее с дълги традиции в образованието, защото там се намира един от първите университети в Европа – Ягелонският. В неговите предели попада и най-старата ботаническа градина на страната, включваща разкошни тематични паркове.

Всичко в Краков започва от Главния търговски площад Ринек, който е първенец сред средновековните площади на континента. Това е любимо място за срещи, отправна или крайна точка за туристическите турове, възможност за романтична разходка с каляска под наем, сцена на уличните музиканти. Там се издига катедралата „Дева Мария“, която има две различни кули. Според зловеща легенда, те са дело на двама братя, но единият убил другия, за да остане неговата по-висока. На всеки час от по-високата кула се чува тръбен звук, напомнящ за друга легенда, свързана с нападението на града от татарите.

Приказките владеят Краков не само на повърхността, но и под нея. Подземният музей, намиращ се точно под Главния площад, разказва за историята на града с артефакти и модерни холограми, които пренасят посетителите векове назад.

Еврейският квартал Кажмиеж е артистичното сърце на Краков. Там са разположени много галерии, антиквариати, барове с жива музика, книжарници и най-старата синагога в Полша. В района е сниман и филмът по книгата „Списъкът на Шиндлер“.

Ако Старият град не ви е убедил, че Краков е доказателство за приказното битие, то кралският замък Вавел ще го направи. Символът на града се намира върху едноименния хълм над река Висла и оставя безмълвни посетителите със своята смесица от ренесанс и готика. Има различни по цена билети за вход до вътрешността на замъка, които зависят от това кои зали и експозиции се посещават.