Меню

Търсене на полети от Бангладеш до Косово

Покажи филтри

Косово

 • Прищина
 • Обща информация

  Официален език: Албански, сръбски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • На кафе

  Навсякъде из Балканите пиенето на кафе с приятели е любим и важен ритуал, продължаващ често с часове. По една от пресечките на главния булевард „Майка Тереза“ – улица „Раки“, ще попаднете на малки, традиционни кафенета, посещавани от местните.

 • Нощен живот

  Най-добрите нощни заведения в Косово определено са в Прищина. Докато другите градове са по-спокойни, столицата предлага барове, много ракия и балканско настроение. Бонус към това са сравнително ниските цени на хотели и хостели.

 • Как да стигнем?

  За съжаление полетите до тази част на Балканите или липсват, или не са много комфортни. Позитивната страна в случая е, че ви се отдава възможност да опознаете друга дестинация с полет през Виена или такъв до Белград, а след това да пътувате, като истински номад из знайни и незнайни пътища, което винаги е вълнуващо.

Забележителности на Прищина

Най-младата европейска държава често е пренебрегвана, като туристическа дестинация, а западните пътешественици вероятно първо проверяват къде се намира Косово в Гугъл, преди да допуснат изобщо, че това е наистина достъпно и приятно място. Като повечето подобни градове в Западните Балкани, там ще усетите гостоприемство и една особена, сякаш отдавна забравена атмосфера.

По-голямата част от населението на страната е мюсюлманско, но въпреки това Косово е изключително светска държава. Още в началото на разходката си, ще забележите, че жените предпочитат западния стил на обличане пред хиджаб. Архитектурата е в османски стил и многото джамии са напълно достъпни и местните на драго сърце ще ви поканят да разгледате техните храмове.

Т.нар. „новороден паметник“ в центъра на Прищина е поставен през 2008 г. по повод обявяването на Косово за независима държава и от тогава всяка година там се чества годишнината на страната. Модерният вид на надписа (NEWBORN), отразяващ съвременната епоха, позволява той да бъде променян и пребоядисван по повод различни празници и събития.

Конфликтът през 90-те години на 20-ти век е отразен в урбанистичния пейзаж на Прищина. Може да се снимате с паметника на Бил Клинтън, който дружелюбно поздравява минаващите с типичната си харизматична усмивка. Забавен факт е, че наблизо се намира също магазин за дрехи, който се нарича Хилъри.