Меню

Търсене на полети от Бангладеш до Молдова

Покажи филтри

Молдова

 • Кишинев
 • Обща информация

  Официален език: Румънски, молдовски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Лея (MDL)

 • Местни специалитети

  Молдовската кухня е наследила разнообразни кулинарни традиции. Някои от типичните ястия за региона са: желирано пиле, мамалига (каша от царевично брашно) и царевична торта. Страната е известна винена дестинация. Няколко местни изби организират специални турове с дегустации на различни видове вина. Ниските цени в заведенията спрямо европейския стандарт правят страната привлекателна дестинация.

 • Празници

  Кишинев има своя специален ден и това е празникът на столицата на 14 октомври, който всяка година се отбелязва с различни мероприятия. Молдова има национална версия на Св. Валентин. Драгобеде или Денят на любовта се чества на 24 февруари. Според вярванията, след тази дата птичките започват да създават поколения и се дава началото на пролетния сезон.

 • Паркът Дендрариум

  Най-известният парк в Кишинев е създаден като ботаническа градина с цел да се събират и отглеждат растения от цял свят от молдовската академия на науките. В последствие откритите подводни води са възпрепятствали идеята, но днес мястото остава любимо за разходка и отдих на малки и големи, а екип учени постоянно работи по поддръжката му. Сред всички 800 вида, които растат има и обособена екзотична зона.

Забележителности на Кишинев

Кишинев е столица на една от най-малките и бедни държави в Европа – Молдова. Страната няма излаз на море, а релефът ѝ е предимно равнинен. Това обаче не означава, че и тук няма какво да се види или опита. В Кишинев, както и в цялата страна, населението говори свободно румънски руски езици, а младите хора английски. В западната си част Молдова е прорумънски настроена, а в източната проруски, затова е желателно да не се правят политически коментари на тема сфери на влияние и произход.

В централната част на Кишинев са разположени важните административни и културни сгради, сред които тази на парламента, президентството, театъра, операта. По подобие на Париж и Букурещ, молдовската столица също си има своя Триумфална арка. Най-популярните музеи са Националният етнографски и археологически музей и къщата на руския писател Александър Пушкин. В нея той живее три години по време на заточението си и се смята, че там е написал някои от най-значимите си трудове.

Главният и най-оживен булевард носи името „Щефан чел Маре“ на молдовски княз, който упорито се е съпротивлявал срещу османските нашествия през 15 в. Типични за градския пейзаж на Кишинев са сергиите и откритите пейзажи, които са разположени из по-малките улици, пресичащи основния булевард. Там може да се пазарите и да намерите стоки домашно производство. 

В началото на 20 в. близо 40% от населението на Кишинев е било с еврейски произход. Еврейският квартал, синагогата, гробището и други паметници формират значима част от историята на града.