Меню

Търсене на полети от Бенин до Ирландия

Покажи филтри

Ирландия

 • Дъблин
 • Корк
 • Трали
 • Шанън
 • Обща информация

  Официален език: Ирландски, английски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Културни щрихи

  Дъблинските писатели заслужават световно признание и уважение. Може би затова сградата, в която се помещава техният музей, прилича на дворец. В него са изложени факти и експонати, свързани с живота и творбите на Оскард Уайлд, Бърнард Шоу, Джеймс Джойс, Самюъл Бекет, Джонатан Суифт и други. Друг културен център е Националната галерия. Възползвайте се от безплатния вход и ще видите около 15 000 произведения на изкуството от 13 до 20 век.

 • Гинес

  Дъблин не е Дъблин без Гинес. Освен по баровете, за националната напитка на ирландците може да научите повече в Музея на Гинес. Историческата разходка в света на тъмното пиво съвсем естествено завършва с халба в ръка на панорамния бар в музея.

 • Голямото ирландско преселение

  Корабът „Джини Джонсът“ е интересен спомен от миналото на Ирландия, макар и да е свързан с един от най-тъмните периоди, а именно – Големият глад (1845-52 г). Този плавателен съд е направил 16 курса до Америка и е превозил около 2500 души, търсещи нов живот и препитание отвъд океана. Смята се, че по време на посочения период емигрират около 1 млн. ирландци.

Забележителности на Дъблин

Едно от типичните народни схващания, с които са известни ирландците е, че днешната работа може да почака утрешния ден. Към това призовава и Дъблин, който сякаш протяга халба с бира от всеки ъгъл към посетителите си.

Св. Патрик и бирата Гинес определено са най-разпознаваемите символи на града, но Тринити Колидж със своята внушителна библиотека е може би най-известната забележителност. Дългата зала в Старата библиотека побира в себе си повече от 200 000 тома. Входният билет включва посещение на няколко зали, сред които е и Залата с Келтската книга. Това е илюстрован ръкопис от 9 век. Препоръчително е да се направи предварителна резервация за посещение, за да се избегне дългото чакане.

Катедралите Св. Патрик и Крайст Чърч са сред най-важните храмове в Ирландия. В криптата на Крайст Чърч се пазят най-старите дърворезби в страната. Друга историческа сграда, която векове наред присъства в ирландската история е Дъблинският дворец. Той е бил крепост, съд, затвор, съкровищница, седалище на английските власти, а днес в част от него се помещава Музея на полицията.

Главната улица на Дъблин се нарича О‘Конъл, а по едноименния мост се стига до Южната страна на река Лифи, която минава през града. По традиция това е парти районът, в който са разположени редица барове, ресторанти, хотели и хостели. Култовият бар Темпъл, който е едно най-посещаваните заведения в Дъблин е задължителна спирка. Близо се намира  железният мостът Ха‘пени, което е едно от най-сниманите места. Историята гласи, че бизнесмен е построил този мост, а в замяна е получил правото да взима такса от половин пени на всеки преминаващ ферибот в следващите 100 г.