Меню

Търсене на полети от Бенин до Малта

Покажи филтри

Малта

 • Лука
 • Обща информация

  Официален език: Малтийски, английски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Остров Гозо

  Гозо се намира на половин час път с кораб от северните брегове на Малта. През активния летен сезон корабчетата пътуват на доста по-кратък интервал. Скалистото му крайбрежие и хубави пейзажи са подходящи за еднодневен тур. Обитателите му се занимават главно със занаяти и пазят традициите на страната.

 • Културен живот

  Заради своята привлекателност, Малта често е първи избор за домакин на международни събития. Фестивалът на фойерверките се провежда всяка година през месец април, а през юли Валета танцува под звуците на джаза, заради ежегодния Джаз фестивал, както и Международния фестивал на изкуствата.  

 • Малтийска кухня

  Малта има свой специфичен кулинарен почерк, смесица от различни региони. За остров Гозо е характерно козе сиренето джбейна, което често се добавя към зеленчукови ястия и супи. Заешкото месо традиционно се приготвя с много вино и чесън, като то служи и за основа на известния сос за паста фенката. Лампукският пай се готви с риба ципура, а браджолите далеч не са обикновени пържоли.

Забележителности на Лука

Чаровното малтийско село Лука е първото населено място, което гостите на страната виждат, защото там се намира единственото международно летище в островната държава. Столицата Валета е разположена само на 5 км разстояние и затова често летището се нарича с нейното име. Основна забележителност в селището е църквата Св. Андрю, намираща се на едноименния площад. Празникът на светеца покровител се отбелязва два пъти – през първата седмица на юли и на 30-ти ноември.

Най-подходящото описание за Малта е средновековна средиземноморска приказка. Страната обхваща три населени острова – Малта, Гозо и Комино и три необитаеми - Коминото, Филфла и Свети Павел. Въпреки малката им площ, те пазят богато културно и историческо наследство, съчетано с неповторимо романтична атмосфера.

Мрежата от тунели, открита под старинната част на столицата Валета, подсилва легендата за участието на малтийските рицари в кръстоносните походи. Градът е като истински музей на открито под покровителството на ЮНЕСКО. Върху скромната му площ от 1 кв. км са концентрирани редица архитектурни и исторически забележителности, като църквата „Сейнт Джон“, който е основал Валета, 300 годишният действащ театър „Мануел“, крепостната стена на града, замъци, църкви, музеи, галерии.

Мдина е старата малтийска столица, намираща се в централната част на о-в Малта. Там сякаш времето е спряло, няма и следа от съвременна архитектура, а жителите на градчето наброяват около 300 души. Затова туристите наричат Мдина „тихият град“. В главната част се намира катедралата „Св. Павел“ с едноименния площад. Зад стените на града се допускат само автомобилите на местните жители. В близост до някогашната столица е Рабат, който е по-голям и модерен град.