Меню

Търсене на полети от Боливия до Остров Ман

Покажи филтри

Остров Ман

 • остров Ман
 • Обща информация

  Официален език: Мански, английски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Паунд (GBP)

 • Градът замък

  Касълтаун е бил столица на Ман в продължение на няколко века.  Там се намира Касъл Рушен, бивша кралска резиденция от 13-ти век, която е учудващо запазена и интересна за посещение.

 • Островът на Св. Патрик

  Малкият остров „Св. Патрик“ и замъкът Пийл са символ на викингите, обитавали местността преди векове. Там се намират още църквата „Св. Патрик“, Кръглата кула и Катедралата „Св. Герман“.

 • Раят на мотоциклетистите

  Заради липсата на официални ограничения в скоростта на острова, територията му се е превърнала в популярно трасе за любителите на скоростта и състезанието.

Забележителности на остров Ман

Остров Ман се спотайва спокойно в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Макар да не е официално част от Обединеното кралство, той признава за държавен глава английската кралица и има свободен внос и износ на стоки с ЕС. Ман може да се нарече зелен рай, защото 91% от територията му са заети от пасища, гори и планини.

Чаровната столица на Ман – Дъглас е разположена на едноименната река, като в същото време се намира на по-малко от 4 км от морския бряг. Крайбрежната улица разкрива чудесна гледка към залива, пристанището и Кулата на бежанеца, която представлява малък замък, построен за да подслони корабокрушенците.

Дъглас предлага разнообразни варианти за настаняване – от луксозни хотели до скромни къщи за гости. Трамваи, теглени от коне, басейни, голф игрища и различни културни събития, са част от атракциите на столицата. На главната улица са разположени най-важните и красиви сгради: Парламентът на Ман, Вила Марина, в която се провеждат повечето официални и културни събития, Театъра, Кралската палата и други.

Ако сте в Ман през първата седмица на юли, не бива да пропускате празненствата по повод националния празник на страната. На хълма Тенвалд, където има останки от старинна погребална плоча, датираща от Бронзовата епоха, се споменават всички закони, които местния парламент е приел през последната една година. Освен тази церемония, има празнично шествие, панаир, пазар, безплатни концертни прояви и фойерверки.