Меню

Търсене на полети от Бутан до Никарагуа

Покажи филтри

Никарагуа

 • Манагуа
 • Обща информация

  Официален език: Испански
  Часова зона: UTC -6
  Валута: Кордоба (NIO)

 • Пазари

  В Никарагуа пазарите са особено предпочитани места за пазаруване. Там може да се намери всичко, особено на т.нар. Ориенталски пазар. Изделията на занаятчиите пазят индианските традиции. Типични сувенири от Никарагуа са керамиката и кожените изделия. Матагуа има традиции и в златарството.

 • Адреси без улици

  Особеност в общуването на местните жители, която посетителите веднага забелязват е начинът, по който се описват адресите. Вместо конкретни улици с имена и номера, хората ще ви упътят в директно разстояние и характерни външни особености на пътя.

 • Следите от Акапунки

  Една нетипична забележителност в района на столицата са следите от Акапунки. Това са отпечатъци от хора и животни, опитвали да се спасят от гореща вулканична лава. Този земен пласт е бил замразен за повече от три хиляди години, запазвайки отпечатъците и е открит по време на строителни разкопки през 30-те години на 20-ти век.

Забележителности на Манагуа

Името на Манагуа идва от едноименното езеро, което е второ по големина в Никарагуа, на чийто южен бряг е разположена столицата. Градът е преживял две силни земетресения през 1931 г. и 1972 г., които го разрушават до основи, бомбардировки през 1978 г. и урагана Мич през 1998 г. Всичко това с право спечелва прозвището на Манагуа – „възкръсналият град“. Според историческите сведения, някога градът е бил наистина прекрасен и е наричан „перлата на испанските колонии“. За съжаление, в днешно време почти нищо не е останало от тази бляскава епоха, но въпреки това Манагуа прилича на съвременен град, противно на всеобщото мнение, свързано с икономическа изостаналост и висока престъпност.

Катедралата Сантиаго е истински архитектурен боец. Тя е оцеляла на всички природни катаклизми и човешкия фактор. Построена през 1920 г. от белгиец и по парижки образец, тя е все още здрава. Катедралата е и първата в Западното полукълбо, изградена от бетон и метал.

Централната част на града е сравнително малка по размер и лесна за обхождане пеша, разположена на брега на езерото. Включва централния градски парк, Площадът на революцията, Националния дворец, Новата катедрала и сградата на кметството.

Макар сградата на Националния музей на Никарагуа да е основно реставрирана след двете земетресения, нейната колекция датира още от 1896 г. Експонатите са свързани с природния свят, археологията, занаятите и нумизматиката. В централния Гранд хотел е изложена интересна експозиция, показваща всичко за местните карнавалите и празненства – костюми, украшения, кукли и снимки.