Меню

Търсене на полети от Бутан до Саудитска Арабия

Покажи филтри

Саудитска Арабия

 • Рияд
 • Обща информация

  Официален език: Арабски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Риал (SAR)

 • На края на света

  На 90 км северно от Рияд се крие спиращо дъха скално образувание. Това невероятно място е част от долината Акация, която преди хиляди години е била океанско дъно. Заставайки на ръба на стръмна скала, безкрайната гледка надолу към долината, ще ви убеди, че се намирате на края на света.

 • Кухня

  Рияд изненадва с кулинарното разнообразие, което предлага – Близък изток, Турция, Пакистан, Индия, Италия и дори Америка са представени със свои ресторанти. Все пак трябва да опитате местните ястия, сред които особено популярно е „кабса“, състоящо се от ориз, месо, зеленчуци и доста подправки.

 • Правила

  Установените правила за спазване на обществения ред наистина трябва внимателно да се спазват, включително от туристите. Религиозната полиция, наричана „мутава“ обикалят навсякъде, дори и в търговските центрове и интернационалните заведения.

Забележителности на Рияд

Въпреки консервативната си репутация, Риад привлича любопитните туристи, които искат да надникнат в един по-различен и определено екзотичен свят. Разположената в центъра на града крепост Масмак е скромно направена от глина и кал, но всъщност е изиграла важна роля в историята на кралство Саудитска Арабия. Именно там през 1902 г. Риад възстановява сегашната си форма на управление. Самият обект може свободно да се разгледа като музей.

След историческа доза от Саудитска Арабия, може да се насочите към лова на покупки в Дера пазар, разположен точно зад крепостта Масмак. Това е идеалното място за сувенири – магнити, ключодържатели, шалове, килимчета, аромати, подправки и какво ли още не. Не забравяйте, че се намирате на място, където сте длъжни да се пазарите за цените.

Ако искате да видите Рияд отгоре, най-подходящата точка е Небесният мост, част от 99-я етаж на Кралската кула – най-високият небостъргач в Саудитска Арабия. Скоростен асансьор ще ви изкачи до върха. Независимо кога изберете да посетите моста – през деня или нощта, ще останете впечатлени от гледката.

Пикник насред червените пясъчни дюни е арабската алтернатива на разходка в гората. Наемете ATV или се възползвайте от организираните турове, за да се впуснете в това типично за региона преживяване. Обикновено дюните се посещават рано сутрин или късно следобед, защото през останалото време жегата е едва поносима.